Wpis z mikrobloga

Jak stworzyć, wprowadzić w życie i być może zarobić na aplikacji mając tylko pomysł i chęci a zero pojęcia o ich pisaniu?
Jakby łaskawy mirek podrzucił ciekawy artykuł, albo podzielił się swoimi mądrościami, lub zawołał kogoś kto jest mądry.
To co ja w internetach znalazłem, to wszystko rady dla kogoś kto zna języki programowania, umie napisać aplikację i nie wie co dalej z nią zrobić.
Do kogo, gdzie uderzyć? Szukać znajomego który być może w nie oszuka i po wysłuchaniu pomysłu nie będzie go uważać za swój? Szukać zawodowca, spisać jakąś umowę, wyceni za ile taką aplikację napiszę i ją dla mnie stworzy?
Czy nie ma wyjścia i trzeba się nauczyć programować?

#aplikacje #programowanie #januszebiznesu
  • 26
@KaktusCK: Generalnie wszystko fajnie idzie, dopóki znajdujesz odpowiedzi na pytania. Kłopot pojawia się, gdy wertujesz połowę internetu i nic. Siedzisz nad czymś cały dzień i nadal nie wiesz co i jak. Jeżeli zaczynasz od zera, to wszystko może stanowić problem: obsługa przycisków, wybór layout'u aktywności, rozmieszczenie elementów, przekazywanie zmiennych pomiędzy aktywnościami (mówię tu o apce na androida).
Aktualnie mam przerwę w tworzeniu aplikacji, ponieważ zajmuję się czymś innym. Jeśli chodzi o
@stranger13: nie nie, źle odebrałeś chyba moje pytanie, bo w żadnym wypadku nie miało być uszczypliwe. Z ciekawości chciałem się dowiedzieć jakie trudności napotkałeś przy realizacji swojego pomysłu. Rozumiem, że kwestie techniczne Cię trzymają - ok. Życzę sukcesów w rozwiązywaniu problemów.

Jasne, chciałbym żeby to coś było idealne, choć nie mam pojęcia o niczym, ale zdaje sobie też sprawę, że każdy chciałby być cukienbiergiem a świat ich tylu nie pomieści.
@KaktusCK: developer od HTML/CSS Inspector here
Tutaj link do google play.
https://play.google.com/store/apps/details?id=web.dassem.websiteanalyzer

Ogólnie to trzeba się nie poddawać chyba że ma się słaby pomysł to wtedy wręcz przeciwnie.
Jeśli masz jakiś pomysł który masz pewność że jest lepszy od podobnych appek na danym rynku(wystarczy po prostu je pościągać i ogarnąć) to jedyne co musisz zrobić to powiedzieć o tym ludziom. Tutaj najbardziej pomaga marketing, jak nie masz kasy to jesteś na