@edzius90: spoko, w 5h udało mi sie zmieścić w całości. Rano tylko przelałem schłodzona brseczke do fermentora i zadałem pół paczki us05. Jedzą jak szalone ;)
@edzius90: w smaku było bardzo dobre, oleiste, palone z nutami kawy i chmielu. Na przyszłość dodam ciemnego słodu palonego na sam koniec, filtracje i zwiększę udzial słodów podstawowych. Ale to za kilka warek powrócę do tego stylu. Teraz na celowniku NEIPA a potem summer ale z owocami :)
#piwowarstwo
3kg Pale Ale
1kg Monachijski
0,3kg czekoladowy ciemny 1200
0,2kg black 1350
0.2kg pszenica
50g challanger na 60minut
drozdze us-05
a ty pochwal się swoim( ͡° ͜ʖ ͡°)
na 11 l piwka
2,5 kg pilzeński
0,25 abbey castle
0,25 1500
0,2 karmelowy 750
0,4 450
0,2 pszeniczny 1200
0,4 monachijski
0,2 biscuit
0,123 płatki jęczmienne
0,123 płatki owsiane
45' 64C
30' 72C
15' 76C
20 marynka na 60'
10 chinook 0'
10 chinook 7 dni
us-05
to moja 5 warka dopiero ( ͡º ͜ʖ͡º) trochę za mocno palone wg mnie ale mam nadzieję,
Ja mam 23l 13,5 blg