Wpis z mikrobloga

Ktoś mi może powiedzieć bez spiny co konkretnie w interesie Polski Tusk zrobił na tym swoim stanowisku? Wszędzie w koło słyszę, że to takie prestiżowe i świetne stanowisko i bardzo dobrze, że Polak je zajmuje. Może i jest prestiżowe, ale co konkretnie dla nas z tego wynika czy przez ostatnie 2,5 roku wynikło? W polityce pomiędzy UE a resztą świata Tusk jest głosem UE (czyli jej głównego trendu, który z obecną Polską nie ma nic wspólnego). Więc to czy jest tam Polak czy nie nie ma dla nas absolutnie żadnego znaczenia. No może poza tym, że będziemy się mogli pochwalić, ale przyznacie, że to jednak znikoma korzyść. Już się lepiej Małyszem, Stochem czy Kubicą chwalić.

#polityka #polska #ue
  • 7
Ktoś mi może powiedzieć bez spiny co konkretnie w interesie Polski Tusk zrobił na tym swoim stanowisku?

@pwone: Pytanie jest lepsze: Co dla UE zrobił konkretnie Tusk na tym stanowisku?
@pwone: @wuju84: @Thorkill:
"Przykro patrzeć jak żółć wylewająca się hektolitrami zalepia oczy partii rządzącej, która nie może dostrzec, że szkodzi wizerunkowi naszego kraju. Owszem, batalię wewnętrzną tak czy inaczej wygra, gdyż PiS jest absolutnym mistrzem retoryki. Wygrany zdaje się być uciśniony — przegrany triumfuje. Jednak zewnętrznie przegramy. Nie da się bowiem wytłumaczyć europejskim kontrahentom, dlaczego osobiste niechęci wpływają tak silnie na politykę 38-milionowego kraju.

Na reflektowanie się już za
Ktoś mi może powiedzieć bez spiny co konkretnie w interesie Polski Tusk zrobił na tym swoim stanowisku?

@pwone:
- Europa dwóch prędkości - raczej dobre dla Polski
- wyjście UK z EU - dobre dla Polski i Polaków w UK
- podszkolił angielski - też dobre xD
@p_z_jedenastu: To ma być odpowiedż na pytanie co dla UE zrobił Tusk?
Tak nawiasem mówiąc ten wklejony przez ciebie tekst to kompletny bełkot:
nauką języka angielskiego, nauczył się nie tylko nim władać, ale również rozwiązał równanie, którego wynik może ocalić wspólnotę europejską. To Europa doskonale rozumie.
Tusk rozwiązał równanie które ma ocalić UE? WTF?