Aktywne Wpisy
wilk633 +157
#smokwawelski #krakow #zwiedzajzwykopem
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Wrrronika +7
Kiedyś byłam w stanie pisać z ludźmi przez 6-7 godzin dziennie.
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Przez lata fundacja korzystała ze wsparcia służb, samorządów, niemal całego aparatu opresji posługującego się zrabowanymi środkami. Chciałoby się napisać, że chociaż to się zmieniło, ale niestety - zamiast WOŚP podstawiono teraz inne "fundacje".
#libertarianizm
WOŚP nie dofinansowuje państwowego monopolu - kupuje sprzęt, podczas gdy państwo płaci za zabiegi (i nie ma na to monopolu, choć każdy musi na to płacić). WOŚP jest pewnym przybliżeniem do ideałów libertariańskich - spora akcja charytatywna pokazująca, że nie za wszystko musi odpowiadać państwo. Może więc być używana jako przykład w obronie liberalizacji służby zdrowia.
Krytykowanie WOŚP bo działa w
@Kapitalis: co ci takiego te samorządy zrobiły?
@Kapitalis: Najlepsze jest to że w ostatnim roku państwo wspiera WOŚP programem 500+ który w rezultacie idzie do NFZ xD
@BarekMelka: Przedmiot zakupu nie ma znaczenia. Środki pogłębiają państwowe zniewolenie sztucznie utrzymując "służbę zdrowia".
@Kapitalis: W jaki sposób? Owszem, można komuś zaszkodzić, poprzez nieprzemyślaną pomoc, ale tu działanie jest ukierunkowane stricte na ratowanie życia, a nie zwiększanie zakresu działania państwowej kangi. Wykorzystują państwo do zdobycia kapitału? Może...?
To prywatne środki są podstawą ich działalności i nie stosują postawy roszczeniowej typu "państwo daj, albo nic nie będzie". Za wykorzystanie moich zrabowanych pieniędzy, mają wybaczone ( ͡
Państwo nie potrafi zagwarantować odpowiedniej jakości usług, dlatego ludzie dobrowolnie się organizują i starają się ten stan rzeczy poprawić.
@mihaubiauek: Tym samym przyczyniają się do trwania państwowego reżimu. Mogliby za te pieniądze np. zbudować prywatny szpital i ze zbiórek go finansować. To byłby szczytny cel, który z chęcią libertarianie by wspierali. To jest poprawa i alternatywa do państwowych usług, a nie ich wzmacnianie. Fundację pomocy ubogim, którą utworzyli mordercy i złodzieje też byś ochoczo wspierał?
@Kapitalis: Mogliby, ale wybrali inną formę, moim zdaniem, na równie szczytny cel.
Nie widzę nic złego w poprawianiu działania publicznych czy prywatnych instytucji, o ile nie są bezpośrednio powiązane z stosowaniem państwowego przymusu. Publiczne szpitale nie mają wyboru...
Chociaż, gdyby była fundacja zbierająca na kamerki do policyjnych mundurów, a i prawnie było by to dobrze uregulowane, to również dorzucę parę swych
Poza tym to co wspominałem wcześniej - wośp w ubiegłych latach korzystał