Wpis z mikrobloga

Czy instalując #linux a konkretniej #archlinux na osobnym dysku by osiągnąć dualboot muszę porzucić takie dobrocie jak secureboot i fastboot (ten najszybszy korzystający z UEFI)? Linux byłby na HDD a Windows 10 jest już zainstalowany na SSD.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@switch: secureboot nie daje żadnych zysków użytkownikowi, wyłączyłbym dla idei. Fastboot powoduje, że Windows nie zamyka transakcji na dysku, więc żeby zamontować jego partycje w trybie odczytu/zapisu (a nie tylko odczytu), to trzeba to będzie wymusić i ryzykuje się utratę danych.
  • Odpowiedz
@Althorion: dobra, zakładając że nie mam zamiaru wcale montować partycji z windowsem pod linuxem. Czy Archlinux domyślnie montuje wszystkie dostępne partycję i muszę go przed tym powstrzymać czy nie będzie z tym problemu? (wewnętrznie czuje, że jest to z jakiegoś powodu bardzo głupie pytanie ( ))
  • Odpowiedz
@Althorion serdeczne dzięki za odpowiedź na moje noobskie pytania :) Będę się w takim razie zabierał za przygotowania. Nie wygodnie mi się pracuje na maszynie wirtualnej więc myślę, że decyzja o postawieniu dualboota będzie słuszna.
  • Odpowiedz
@grzybosiur: pierwszy system? znaczy pierwsze distro linuxa jakie używam? To nie do końca tak, z linuxa korzystam kawałek czasu i to różnych dystrybucji ale po postawieniu archa na VM bardzo mi się spodobał, szczególnie z I3wm :)
  • Odpowiedz