Wpis z mikrobloga

@Marcinowy: jestem w niemieckojezycznej czesci od 2 lat, wczesniej zawsze (8 lat) bylem we francuskojezycznej, mowie biegle w obu jezykach. Z angielskim da rade jak masz poszukiwana specjalizacje i troche szczescia/znajomosci. Bez tego niemiecki lub francuski niezbedny, przynajmniej podstawy.

Jak jakies pytania masz to pisz.
  • Odpowiedz
@Nakryls: niestety uchodzcy sa, nawet mi zrobili osrodek pod domem w hali expo ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Marcinowy: ja prawie od 2,5 roku tylko z ang. w zurichu - IT. no dora, liczb sie nauczylem aby zamowienia w knajpach odbierac ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@snowboarder: to już #!$%@? nawet nie można emigrować, bo gdzie się obejrzysz to albo niskie zarobki albo uchodźcy...
@Marcinowy: głupie pytanie czy angielski wystarczy... a w Polsce angielski wystarcza? nie wystarcza, nie zatrudniłbym kolesia nie znającego polskiego
  • Odpowiedz
@Marcinowy: polecam niemiecki, bo to wiekszy rynek, ale z francuskim tez da rade, tylko mniej mozliwosci jest. Zarobki tu i tu podobne (to bardziej od kantonu zalezy niz jezyka), kulturowo bardziej mi odpowiada mentalnosc w czesci francuskojezycznej. Akcent maja wlasny, latwo rozpoznac ze ktos pochodzi ze Szwajcarii po akcencie, ale poza tym to klasyczny paryski francuski z pominieciem lokalnego slownictwa, ale te roznice sa tez w samej Francji. Na pewno francuski
  • Odpowiedz
@snowboarder: no i uchodzcow jest w porownaniu do wszystkich krajow sasiadujacych (moze poza Francja, ktora ma inne problemy ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) bardzo malo.

@reflex1 , ja tylko o Basel slyszalem ze to honorowe Romandie i tam jest podobnie, Zurych ma podobno inny charakter.
  • Odpowiedz
@manedhel: no jak, znam ludzi tylko z ang w finanse/bankowosc, ubezpieczenia i ogolnie consultingu. wiec imho wyjatkow jest wiecej :) ewentualnie bardziej bym to sprowadzil do "specjalistow" w ogolnym znaczeniu
  • Odpowiedz
@snowboarder: moze w ZH jest inaczej, ale w Lozannie znaczna wiekszosc ludzi jednojezycznych bez francuskiego to byli ekspaci i zostawi przeniesieni do Szwajcarii wewnatrz swojej firmy a nie szukali pracy z samym angielskim od poczatku. Nie znam osobiscie nikogo kto by znalazl prace szukajac z zewnatrz z samym angielskim, choc wiem ze sa takie osoby, glownie wlasnie w IT.
  • Odpowiedz
@manedhel: @Nakryls: poruszajac jeszcze temat uchodzcow to ja mialem na mysli ludzi typowo z osrodka, gdyby do uchodzcow zaliczyc ludnosc pochodzenia balkanskiego to chyba zurich by byl jednym wielkim osrodkiem(jak radom wioska olimpijska ( ͡° ͜ʖ ͡°)). troche bylem zdziwiony iloscia samochodow, obwieszonych albanskimi flagami w czasie ostatniego euro
  • Odpowiedz