Hej mirki, dzisiaj 12 dzień fermentacji pale ale 14 blg na us-05. Fermentor stoi w w temperaturze 13 stopni i piana dalej na pół fermentora jak pierwszego dnia, dalej bulka :D Przenieść w cieplejsze miejsce czy zostawić jeszcze? #piwowarstwo
Pale Ale to górna fermentacja i ja robiłem ja w 18 stopniach przez około 7-10 dni wiec to normalne, że u Ciebie schodzi dłużej. Ja bym zaczekal jeszcze tydzień i sprawdził blg. To że bulga to nie znaczy jeszcze, że fermentacja jeszcze trwa :-) może bulgac bo zmieniła się temperatura np. Także blg prawdę Ci powie a jak nawet się pospieszysz to dojdzie na cichej
@Zgred125: @LowcaAndroidow: poczekam jeszcze 2-3 dni, otoczenie to 13 ale pewnie w podniosło temperaturę o jakieś 1-2 stopnie, ewentualnie owinę śpiworem.
@OLYON: te drożdże dają spokojnie radę i w 10 stopniach, ale wiadomo, trzeba ich wtedy dać wiecej. Przeniesiesienie do cieplejszego pomieszczenia im nie zaszkodzi, a nawet pomoże szybciej zredukować ewentualny aldehyd i diacetyl.
W piątek jak co 4 lata pakuję się i przylatuje do Polski. Na codzień mieszkam w Niemczech, ale uważam że to mój obowiązek żeby oddać głos w wyborach. Swój głos oddam na #pis uwierzcie mi że nie chcecie tego w Polsce co dzieje się od pewnego czasu w Niemczech #wybory #polityka
#piwowarstwo
@OLYON: standard przy juesach
mi te drożdże zjadły risa 28 blg w 14 dni
13 stopni trochę zimno, dawaj w cieplejsze
to że bulka to nic nie znaczy, zmierz cukier