Wpis z mikrobloga

Domowy pasztet w słoiczkach

Składniki na 2,5 kg pasztetu:
- 1,5 kg mięsa: łoptka, szynka, karkówka w równych porcjach
- 700 g boczku surowego (stosunkowo tłustego)
- 200 g kaszy manny
- 200 g wątróbki drobiowej
- zimna woda
- cebula
- ziele angielskie, 3 liście laurowe, tymianek, pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa i inne przyprawy - wg własnych upodobań smakowych.

Polecamy:
- maszynkę do mielenia mięsa z nadziewarką
- słoiczki
- etykiety kredowe

Przepis:
Mięso oraz boczek kroimy i gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych i cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy. Cebulę wyrzucamy. Rosół uzupełniamy wrzącą wodą do ilości 1,2 L. Wątróbkę parzymy w rosole (nie gotując) – możemy też dodać ją surową. Po wyjęciu wątróbki wsypujemy kaszkę i dobrze mieszamy. Mięso oraz wątróbkę mielimy przez sito z drobnymi oczkami. Dodajemy kaszę mannę, przyprawy, mieszamy i używając miksera miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut. Nic nie powinno być zimne, wszystkie czynności powinniśmy wykonywać sprawnie, jedną po drugiej. Pasztet przekładamy do słoiczków, wycieramy ich brzegi, zamykamy i poddajemy pasteryzacji – wkładając na pół godziny od gotującej się wody. Drugiego dnia gotowanie powtarzamy.

Uwaga:
Słoiki z pasztetem przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #domowewedliny #gotujzwykopem
Pobierz Browin - Domowy pasztet w słoiczkach

Składniki na 2,5 kg pasztetu:
- 1,5 kg mięsa...
źródło: comment_pxqSZUYyTJJQmrqbWxrgNKYZYcMVAJ2N.jpg
  • 3
2,5 kg pasztetu:


@Browin: I jak długo taki pasztet może stać w słoiku i po otwarciu? Przepis można dowolnie skalować? 2,5 kg pasztetu to chyba porcja na 3 lata.
@tmkg: najdłużej trzymaliśmy 2 miesiące w chłodnym miejscu. Jak najbardziej dowolnie można skalować, ale 2,5 kg pasztetu schodzi nam w domach szybciutko, dlatego uznliśmy, że to jest optymalna ilość na 2 tygodnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mroz3: żubrówekczka ( )