Wpis z mikrobloga

Do #raspberrypi lepszym wyborem będzie klawiatura na bluetooth czy ta taka z wpinką bezprzewodową do USB? Bardzo bym prosił o poparcie wyboru jakimś argumentem żebym zrozumiał dlaczego tak a nie inaczej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W zasadzie z tego co wiem to bluetooth też działa na paśmie częstotliwości 2,4GHz wiec już w ogóle mam mętlik.

Bluetooth czy 2,4GHz

• Bluetooth 45.8% (11)
  • 2,4Ghz 54.2% (13)

Oddanych głosów: 24

• 9
@Barcol: Jeśli mowa o RPi3 które ma wbudowanego BT to różnicy nie ma żadnej. W przypadku starszych modeli musisz dokupić dongle BT, co wiąże się z dodatkowym kosztem.

Jedyne co może przeszkadzać to konieczność sparowania klawiatury BT z RPi - co można wykonać albo łącząc się przez SSH, albo używając innej klawiatury na USB.

Osobiście wolę te z dedykowanymi odbiornikami :)
@Grzesiek4: @Jake_921: @maniok: Właśnie wolny slot na USB był bardzo dużą zaletą, ale ktoś mi nagadał że klawiatura na bluetooth może nie działać w tych jakby "niskopoziomowych" menu jak raspi-config, albo config menu w retropie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Barcol: sparowane urządzenia można spoofować, jak atak zostanie wykonany w odpowiedniej chwili. trzeba trochę szczęścia i cierpliwości do tego, ale ktoś może się podać za odbiornik, albo za klawiaturę. Jak nie mieszkasz w bloku czy akademiku to ok. chociaż nadal polecałbym radiową lub kablową.
1. Bezprzewodowa radiowa jest tańsza
2. BT jak i wifi w RPi3 to porażka (bardzo słaby zasięg)
3. Radiowa dłużej będzie trzymała na baterii, nie używana nie zużywa prawie w ogóle baterii (moja trzyma już 3 rok na 2xAA, używana sporadycznie przez kilka min w tygodniu, nie ma opcji fizycznego wyłączenia), bt w trybie czuwania będzie miało1000h?
4. W bt musisz pieprzyć się w parowanie, radiowkę po prostu wpinasz dongla w usb