Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tymi licencjami na #windowsserver 2016? Nie wiem ilu użytkowników będzie korzystało z zasobów serwera. Dziś 10, za miesiąc może 15, za 3 miesiące może 8. Na dziś mam kupić 10, potem jak będzie zapotrzebowanie to mam dokupić na pozostałe 5? Jeśli tak to co później gdy zostanie tylko 8 użytkowników? Wiem że zamiast tych CAL są licencje bezlimitowe ale tylko wtedy jak są świadczone webusługi. Ten serwer będzie jednak tylko lokalny. Nie ma takich licencji w takim przypadku?
#microsoft
  • 3
@Login_login: Każdy użytkownik który łączy się z serwerem musi być mieć licencję dostępową.
Jeżeli są to użytkownicy zdefiniowani którym udzielasz dostęp, a tak wnoszę po tym że to lokalny serwer, no to na 100% wiesz ilu tych użytkowników jest. Albo urządzeń.

External Connectora używa się tylko w przypadku udzielania dostępu dla ludzi spoza organizacji. I nie jest możliwe określenie użytkowników. Czyli tak, zasadniczo przy WebSerwisach. Zresztą przy takich ilościach absolutnie by
@Mirkosoft: Nikt nie wie ile dokładnie będzie użytkowników. Teraz na potrzeby pewnego projektu, krótkotrwałego projektu będzie parę osób zatrudnionych na chwilkę. Później ich nie będzie. Dla nich muszą być licencje wykupione, a później co?