Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo

O kurde!! :o
Co robić?

Wczoraj zatarlem i przefiltowalem, ok 13mialem juz brzeczke gotową w garze przygotowana do warzenia.
Wstaje, daje gar na palnik i czuje smród! Gnojowa, mokre mloto 2dniowe, lekko kwasne, wiadomo o co chodzi i kto zrobił przypau.

Co robić? Kwas z tego będzie? Czy to jest zakażenie i od razu kanał? Czy może poprostu podczas warzenia do zginie wszystko?

Help me please!
Drożdże mam ju na mieszadle wiec szkoda ich trochę...
  • 13
@Dupalan: Nie mam nic do warek dwudniowych, ale według mnie to marnowanie surowca i czasu. Oczywiście w przypadku zakiszenia, tak jak właśnie teraz tego doświadczyłeś. Dzieląc warkę na zacieranie i chmielenie w innych dniach należy wziąć pod uwagę chociażby to że mogą rozwinąć się drobnoustroje które znajdują się na łusce, a które odpowiadają za skwaśnienie. Oprócz tego wzrasta barwa brzeczki. Jeśli robisz dany styl (jasny), to można się zdziwić. Pomijając już