Aktywne Wpisy
Pyska_96 +102
Moja babcia przeszła samą siebie. Wiadro przeszło operację zamknięcia dziury. To prawdziwy przykład innowacyjności w gospodarstwie domowym
#stepujacybudowlaniec #remontujzwykopem #budujzwykopem #majsterkowanie
#stepujacybudowlaniec #remontujzwykopem #budujzwykopem #majsterkowanie
aa-aa +17
1 kilogram słodu pilznenskiego
10 gr chmielu citra
tak dobrze czytacie, i uważam że to fajne rozwiązanie, ja tym otwieram oczy niedowiarkom
a to nie jest moje ostatnie słowo
Haha to nie ma sensu, tyle samo roboty co przy standardowej warce,a ogóle to kup se gar 60 litrów
Otóż nie
Praca zajęła mi maksymalnie 20 roboczo minut, wszystko na bieżąca płukałem w zlewie i odstawiałem do szafek
zero sprzątania po warzeniu
zero lepiącej się podłogi
uwarzenie tych 4 litrów piwa w żaden sposób nie kolidowało z moim planem dnia, obejrzałem tarantino w tv, kilka razy odwiedziłem kuchnie
Po warzeniu standardowej warki, myciu gara, wężyków i fermentorów zawsze powtarzam sobie "następna warka za kwartał" dziś po zastanawiam się co uwarzę jutro xD
zatem
wrzucam kilogram słodu
zalewam gorąca wodą (woda w kranie 60 stopnie C)
garnuszek wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 65 stopni
wyciągam przelewam do kadzi filtracyjnej z fałszywym dnem czytaj do druszlaka vel durszlaka
filtracja trwa 2 minuty
brzeczka mętna jak #!$%@?, jak bym zacierał w worku, ale to nic
stawiam piwo na palnik
gotuje
srogi przełom, kluski
przelewam do szklanej butli
tadaa kurtyna
Przy warzeniu nie używałem żadnej chemii, ot jak bym gotował normalną zupę. A jeśli złapię infekcje? Nie nie złapie, nie ma szans a jeśli nawet to tylko 4 litry piwa, więc #!$%@? ryzykuje #!$%@? grosze.
4 litry piwa to 12 butelek 330ml, a kupić 12 butelek 330 byle jakiego kraftu to już grosze nie są
powtarzam, w uwarzenie takiej warki nie włożyłem praktycznie żadnego wysiłku
od dziś warze przynajmniej jedną eksperymentalną 'wareczke' w tygodniu
na wiosnę pewnie trzeba będzie powrócić do standardowych warek american wheat ale do tego czasu będę eksperymentował z ostrygami i innymi #!$%@? dodatkami (gdzie ja #!$%@? kupie ostrygi, prędzej śledzia)
Podsumowując polecam ten styl życia i warzenia, no chyba że jeszcze studiujesz to wtedy nie, warz standardowe 20 litrowe warki.
#piwowarstwo
osobiście przerzuciłem się na warki po 10l - fermentuję w wiadrach z leroy merlin xD. jak uwarzyłem pierwszą warkę wg własnego przepisu (20l) i wyszło mi 40 butelek napitku o smaku warki strong to wymiękłem i przerzuciłem się na te wiadra xD. teraz mogę ekperymentować, mniej boli jak się wyleje te 10 litrów i mniej
Jak zadajesz drożdże? Z gestwy, dzielimy saszetkę na pół? Może inaczej?
@TOP___BK: dwutlenek się ulatnia
@TOP___BK: gotowało się godzinę, chmiel wrzuciłem na ostatnie 5 minut
@kws77:
mała łyżeczka gęstwy us05,a w drugim jakieś 2 gramy suchych t58
ale jest ok
bo na normalnej kuchennej to nie zważysz.
Komentarz usunięty przez autora