Wpis z mikrobloga

#gry #rpg #shadowrun #pillarsofeternity #ageofdecadence
W związku z promocjami na GOG-u mam kilka pytań odnośnie gier:
Shadowrun Honk kong i Dragonfall:
Czy naprawili system wynajmu hacker-ów?
Czy nowe części gry są dłuższe od Returns?
Pillars of eternity:
Da się zrobić unikalną klasę np zabójca+kleryk?
Czy da się je przejść bez walki?
Czy jest warta swojej ceny (58 zł)?
Age of decadence:
Czy jest dużo walk?
Warta zagrania?
Czy da się je przejść bez walki?
  • 9
  • Odpowiedz
@Erk700: age of decadence:
1. ilość walk zależy od ścieżki, którą zechcemy podążyć - może ich być dużo, może od czasu do czasu, może wreszcie nie być w ogóle,
2. moim zdaniem warta zagrania, ale to specyficzny crpg, radzę sprawdzić wpierw demo,
3. można spokojnie przejść bez walki i gra jest w takim wariancie ciekawa.
  • Odpowiedz

@Erk700: Dłuższe. Returns był na ok. 15h, Dragonfall ok. 25h. Ale co najważniejsze, Dragonfall jest znacznie lepszą grą (poprawili na ile się dało większość wad poprzedniczki), fabularnie chyba najlepszy cRPG 2014 roku.

Hong Kong IMO najsłabsza część. Po części opisałem to tu:
  • Odpowiedz

@Erk700: Chyba nie naprawili, ale mamy w drużynie zawsze hakera do wyboru więc po co płacić jak można go mieć za 0$ (a grać samemu jako decker nie ma sensu). A nowe części są dłuższe, ale i tak wiele gry tam nie ma, ot walki w klaustrofobicznych lokacjach, które niemal nie oferują interakcji (parę klików na ikonki
  • Odpowiedz
Shadowrun Honk kong i Dragonfall:

A co konkretnie było zepsute? Grałem w Returns na komórce i Hong Kong na kompie i nie widziałem różnicy ani większych problemów z najemnikami.

Aha, system hackowania w Matrixie w Hong Kong jest przech*jowy - pod koniec przechodziłem go na kodach, bo nie chciało mi się z tym gównem bawić. Sama gra jest OK - nic specjalnego.
  • Odpowiedz
@Lisaros: Dobrze, że wspomniałeś o demie.
@wielooczek: Hon kong: Takich recenzji mi było trzeba ( ͡ ͜ʖ ͡)
Trochę szkoda z tymi klasami, chciałem raz zaszaleć, zrobić coś innego od składu Tank+reszta i utworzyć cyrk dziwadeł.
@Regis86: W Shadowrun-ie możesz wynająć najemników-hakerów, którzy nie mogą skorzystać ze swoich umiejętności... Chciałem, żeby nikt z mojej drużyny nie marnował na to punktów.
  • Odpowiedz
@Erk700:

W Shadowrun-ie możesz wynająć najemników-hakerów, którzy nie mogą skorzystać ze swoich umiejętności... Chciałem, żeby nikt z mojej drużyny nie marnował na to punktów.

To w Dragonfallu chyba to naprawiono, ale grałem już dość dawno, więc mogę nie mieć racji. Pamiętam, że wszystkie sprawy związane z hackowaniem załatwiał jeden ze stałych kompanów.

A właśnie- w Dragonfallu masz już gotową drużynę (szaman, ex-żołnierz od karabinów, medyk/walka w zwarciu, Decker, jeden niekonwencjonalny
  • Odpowiedz
ilość walk zależy od ścieżki, którą zechcemy podążyć

@Lisaros: Z moich doświadczeń z AoD - nieprawda. W AoD jest zwykle tylko jedna walka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz