Wpis z mikrobloga

Na głównej pojawił się artykuł o zastrzeleniu ojca przez 14-latka. No i oczywiście pojawił się ból dupy w komentarzach "48 lat i emerytura hurr durr musimy takich nierobów utrzymywać".

No #!$%@? trzymajcie mnie ludzie. Na wykopie są osobniki, co dwa razy w roku zmieniają miejsce pracy, bo szef na nich nakrzyczał lub podwyżki nie chcą dać. Pięciu lat by w takiej Policji nie wytrzymali.

Dużo osób myśli, że #!$%@? co to tam praca w wojsku czy policji, zero stresu, jakiś mandat się wypisze i tyle xD a pensje to się ma 3.5k na rękę i wcześniejszą emeryture.

Nie twierdzę, że praca w slużbach mundurowych to jakiś nadzawód, ale śmieszy mnie to #!$%@? o emeryturach, przecież każdy może iść do policji albo zostać programistą za 15k. No, ale lepiej #!$%@?ć głupoty.

No i oczywiście wstyd mi trochę, bo najczęściej takie posty piszą ludzie w wieku licealnym, gdzie ja jestem niewiele starszy od nich.

#wojsko #policja #polska
  • 17
@karbo933: @FIFO: @bvszky: nie podoba się? Matura zdana? WSOWL/WAT/AMW/WSOSP czeka. 5 lat studiów, liczące się do wysługi i macie wcześniejszą emeryturę. Po co w sektorze prywatnym siedzieć i narzekać? Zapraszamy w kamasze. #!$%@?ą mnie tacy ludzie. Zrozumcie, że są zawody, które MUSZĄ być a nie są, żeby było wygodniej (kurierzy na przykład). I te zawody MUSZĄ być dobrze opłacane/nagradzane przywilejami bo ludzie, którzy tam służą w razie czego będą
@karbo933:

slaby argument, pisalem wyzej, ze poza ciezka praca/stresem wystepuje jeszcze jeden czynnik. Dodajmy do tego zdrowie psychiczne.

Widać, że nie masz pojęcia o charakterystyce tych obu prac. Popracujesz, dorośniesz.

@vladek
OK. Ja to wszystko rozumiem. Tylko zrozum też, że gdyby życie byłoby takie zero- jedynkowe to nie mielibyśmy tak dużego odsetku ludzi po studiach nie wiedzących co zrobić ze swoim życiem, pracujących w gównopracach czy bezrobotnych młodych. Nie każdy ma
@karbo933:

no patrz, pracuje jako kurier

I jest to bezstresowa praca marzeń?

Skoro tak w tej policji jest zajebiście, to czemu nie wszyscy tam idą? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Większość nie przechodzi MultiSelectu + limity naboru są niskie? Poza tym praca w policji, nawet za biurkiem (gdzie i tak musisz zaliczyć szkołę policyjną + odbębnić 1 rok jako krawężnik) nie jest dla młodych ludzi czymś atrakcyjnym?
@FIFO: oczywiście, że nie. Ale też nie widzę powodu bym miał jakieś dodatkowe korzyści z wykonywania tego zawodu. Szanse, że dostanę w ryj na ulicy są prawie takie same jak dla zwykłego przechodnia.

Co do drugiej rzeczy to już nie mam zbytnio wiedzy na ten temat.
@karbo933: dodatkowe korzyści z wybrania zawodu policjanta czy żołnierza są wymuszone sztucznie przez ustawodawcę bo tak nie byłoby w ogóle tylu chętnych do wykonywaniu tych zawodów. Obronność państwa i przestrzegania ładu prawnego to kluczowe rzeczy dla ustawodawcy, jeżeli chodzi o sprawne funkcjonowanie państwa stąd też wspomniane zawody dostają taki bonus. I praca kuriera i praca policjanta ma swoją specyfikę i obie mogą być zarazem ciężkie fizycznie i psychicznie. W takim ustroju
@karbo933:
@FIFO: Dokładnie tak. W pracy policjanta samej w sobie często nie ma nic kuszącego. Liniowy policjant jeżdżący w patrolu idzie do pracy z myślą "Co dzisiaj się wydarzy?". Nie ma komfortu kuriera - idę do pracy, działam według znanego mi schematu, pojawiają się problemy, ale ogólnie - dzień dziś jutro, za tydzień będzie podobny. Tutaj dzisiaj szarpiesz się z menelami, jutro bolą cię plecy od siedzenia w radiowozie, po