Aktywne Wpisy

Ryneczek +97
Myślałem, że to jakaś ruska propaganda krążąca po twitterze, ale nie - nowym rzecznikiem prasowym ukraińskiej armii naprawdę został trans, niejaki Sarah Ashton-Cirillo. Ciekawe, co na to Azovcy i reszta ukraińskich narodowców. Przykro patrzeć, jak Ameryka upadla naszych sąsiadów, propagując swoją atlantycką ideologię. Chłop, który sobie ucina siusiaka i zmienia płeć jest dla mnie zaburzony. Koniec kropka.
https://www.newsweek.com/ukraine-military-has-new-transgender-spokesperson-1817334
#ukraina #wojna #bekazlewactwa #4konserwy
https://www.newsweek.com/ukraine-military-has-new-transgender-spokesperson-1817334
#ukraina #wojna #bekazlewactwa #4konserwy

cardenas +107
Takiego scenariusza to nie wymyśliłby chyba nawet Bareja.
Jakiś Ukrainiec we Lwowie pobił transa, ale sprawą zainteresował się nowy anglojęzyczny rzecznik ukraińskich sił zbrojnych (też jakiś trans z Ameryki) i nagłośnił ją. Gościa przez to odwiedzili pewnie jacyś smutni panowie z SBU i kazali mu publicznie przeprosić pod groźbą wysłania na front żeby był dobry PR na zachodzie, ale coś nie pykło, bo gość w przeprosinach właściwie powiedział no sorry, ale mój
Jakiś Ukrainiec we Lwowie pobił transa, ale sprawą zainteresował się nowy anglojęzyczny rzecznik ukraińskich sił zbrojnych (też jakiś trans z Ameryki) i nagłośnił ją. Gościa przez to odwiedzili pewnie jacyś smutni panowie z SBU i kazali mu publicznie przeprosić pod groźbą wysłania na front żeby był dobry PR na zachodzie, ale coś nie pykło, bo gość w przeprosinach właściwie powiedział no sorry, ale mój

Znajomy ma prosta produkcje. Rzezbia jakies tam detale w metalu. Z 5 stanowisk. Tokarki, obrabiarki (zadne numeryczne cuda).
Na kazdym robia element z ktorych pozniej skladany jest finalny produkt. I jest problem, bo sa dni,ze niektore stanowiska nie wyrabiaja dostatecznej ilosci elementow, reszta ma nadwyzki a finalnych produktow nie moga zlozyc tyle ile powinni.
Potrzebuje sposobu, zeby jakos szybko tanio i niedrogo sproawdzic ile elementow wytwarza dane stanowisko na zmiane. Wystarczy ilosc "cykli" na okres czasu. jakby bys sredni czas pracy itd. to by bylo super, ale niekoniecznie.
Pewnie przy obcenych klamotach dostepnych na allegro za pomoca #arduino mozna to zrobic nawet z raportwoaniem i panelem jakims www, ale zwykla krancowka tez pewnie da rade.
Chodzi o to,zeby miec rozeznanie ktore stanowisko robi elementow na zmiane.
A moze by sie ktos podjal zlecenia ,zeby cos takiego ogarnac ( #wroclaw i okolice)
Zliczanie by zalatwlo sprawe. A jakby byl jakis z #arduino temat zliczajacy srednie czasy
Przeciez musi byc jakas kontrola jakosci, czy dany element jest wykonany zgodnie z rysunkiem/zalozeniami.
Co ci da arduino i zliczania ilosci cykli, jak sie okaze ze polowa elementow to buble, bo sie operator pomylil, albo wyszly wady materialowe.
Ktos musi robic za majstra/ustawiacza/kierownika i taki ktos jest m.in. od tego, zeby pilnowac kto ile zrobil, jak zrobil, czy maszyna nie stoi na pusto bo pracownik
Nie ma problemu z jakoscia. Tylko z iloscia. Majster jest, ale nie ogarnia przy ich specyfice roboty zliczania detali, ktorych jest czasami tysiac na zmiane na 5-6 roznych stanowiskach.
Ja rozumiem logistyke, planowania i bla,bla bla.. problem w tym przypadku jest inny i szukam rozwiaznaia , ktore by pozwolilo kumplowi zlokalizowac slabe ogniwa. Technicznie jestem zielony, a i tak mam
Kazda maszyna nawet z podstawowa elektronika ma licznik czasu pracy i jesli pracuje w cyklu/programie to licznik tego.
Srednie czasy w przypadku obrobki sa o uja rozbic. Pracownik pojdzie do kibla i juz masz zly odczyt, zakladanie materialu moze trwac, nie zawsze masz przygotowke
Szukasz sobie na alledrogo licznika impulsów.
Zakładam, że maszyny spełniają wymagania minimalne? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Mocujesz czujnik na maszynie tak żeby wzbudzał się przy np. zamykaniu osłon. Znajdź sobie licznik który po zliczeniu zadanej ilości generuje sygnał.
Robisz sprzężenie licznika z prostym timerem i masz rozwiązanie problemu o jakie prosisz.
Zadajesz na liczniku np. 100 detali. Pierwszy cykl pracy rozpoczyna
Oczywiscie,ze srednie nie beda w 100% miarodajne, ale liczac mediane juz sa bardzo. Szczegolnie przy setkach leementow dziennie.
Tu nawet nie chodzi o dokladne dane, bo oczywiscie bedzie jak mowisz. Ale jak jakis pracownik robi w ciagu miesiaca 30% normy sredniej w zaladzie niezalenzie od maszyny
Zaklad dziala w branzy od polowy lat 70tych. NIe ma problemu z jakoscia. Sa majstrowie itd.. Nie ma potrzeby wdrazac tam CRMow ani ISO, ani dzialu marketingu. Chodzi o proste elektorniczno/mechaniczne rozwiazanie pozwlajace zlokalizowac nygusow, ktorzy opozniaja prace calej zalogi.
Wszystko bylo ok do momentu jak