Wpis z mikrobloga

Jakie rady dalibyście osobie która chce kupić używany samochód do około 12 000zl (15 000zł z wszystkim)?
Nigdy nie kupowałem samodzielnie i walczyłem ile mogłem żeby tego nie robić, ale teraz jest mi już niezbędny.
Chciałbym kombi w benzynie (podoba mi się mazda 6). Obowiązkowo muszę mieć możliwość przewożenia dwóch rowerów na dachu lub / i kajaka.
Bardzo dużo czytam o handlarzach kombinatorach, natomiast ogłoszeń od osób prywatnych jest niewiele. Moja wiedza o samochodach jest raczej podstawowa. Nie mam też możliwości dołożyć 20 tysięcy i kupić coś porządnego.
Może znacie jakieś zaufane komisy, ludzi, albo fora gdzie można kupić coś sensownego ? Nie zależy mi na perełce, chcę po prostu samochód którym będę mógł w miarę bezproblemowo zrobić 10-15 tys. kilometrów rocznie, którego ewentualna naprawa nie będzie ogromnym obciążeniem.

#samochody #kupnosamochodu
  • 16
@paatrys: W tej cenie zakupu i uwzględniając początkowe remonty, celował bym w Volvo V40 pierwszej generacji ;)
Ewentualnie Mitsubishi Galant, też w kombi.
Nie są to najnowsze samochody, ale też nie są specjalnie awaryjne, a za ich ewentualną naprawę nie będziesz musiał sprzedawać nerek.

Jeżeli chodzi o fora - najprościej zakręcić się wokół danego modelu, a następnie szukać forum pod niego.
Z reguły takie fora mają swoje działy "sprzedam/kupię/zamienię", i tam
@paatrys: Mazda 6 i podstawowa wiedza o samochodach? To się zapakujesz na minę, jak się nie znasz. A za te pieniądze masz:
-VW golf 4, rocznik od 2002
-VW Passat B5FL(oba VW znane przez mechaników)
- Ford Focus mk2 z pierwszych lat produkcji
-można także polować na Audi A4 B6

Może znacie jakieś zaufane komisy, ludzi, albo fora gdzie można kupić coś sensownego ?

Chłopie, gdyby było znane źródełko pewnych pojazdów,
@beta_x jeździłem 5 lat golfem 4 i jest dla mnie trochę za mały, kombi średnio mi się podoba szczerze mówiąc. Jeśli chodzi o focusa, jesteś w stanie polecić mi jakiś konkretny silnik? Słyszałem sporo dobrego o 2.0 i podobno pod gaz się nadaje. 1.6 też daje radę?
@paatrys: A na temat Paska nic? Jeśli chodzi o focusa - 1.6 Zetec to polecana jednostka(ale pamiętaj, że to tylko 101KM, więc z obciążeniem na dachu może być mułem), gaz znosi, 2.0(tu już AFAIK 145KM, więc problemu z mułowatością nie powinno być), odnośnie gazu - ciężko opinie znaleźć. Ale Focus to ta sama klasa co Golf, więc jak narzekasz na przestrzeń w Golfie, to focus pod tym względem lepszy nie będzie.
@beta_x: Dzięki za odpowiedź. Focus w kombi w miarę mi się podoba, golf trochę mi się znudził i tak jak pisałem kombi średnio mi leży. Taki moje widzimisie :) Passata też mam gdzieś z tyłu głowy. Chyba lepiej będzie szukać kilku modeli zamiast nastawiać się na jeden. Może szybciej coś sensownego znajdę. Swoją drogą, jaka jest Twoja opinia na temat samochodów ściąganych zza zachodniej granicy? Sporo ludzi poleca tylko krajowe i
@paatrys:

Swoją drogą, jaka jest Twoja opinia na temat samochodów ściąganych zza zachodniej granicy? Sporo ludzi poleca tylko krajowe i tylko od właściciela, bo ściągane to na pewno kręcone i odpicowane na sprzedaż. .

Opinia jest taka: i owszem, sprowadza się samochody, które nie nadają się do jazdy(uszkodzenia konstrukcji pojazdu, uszkodzenia przewyższające wartość samochodu) lub z ceną nieadekwatną do stanu, ale nie możemy wrzucać wszystkich sprowadzanych samochodów do jednego wora. W
@paatrys: Możesz kupić OC do (chyba) miesiąca czasu wcześniej, niż masz termin wygaśnięcia polisy. Jak kupisz wcześniej, to ubezpieczyciele i porównywarki rzucają mniejszymi kwotami niż jak kupujesz parę dni przed wygaśnięciem polisy.
@paatrys: Pozwól, że dorzucę jeszcze parę groszy:
Te samochody które rzuciły mirki (VW/Ford) jak najbardziej spełniają kryteria przez Ciebie wymagane, jednak specjalne rzuciłem Ci Mitsubishi i Volvo, gdyż w wypadku tych marek (albo precyzyjniej: tych modeli) trudniej o wtopę chociażby z przebiegiem.
Nie ma ich tylu na ulicach jak VW/Ford, jest mniejszy popyt na nie, i mniej ich w ofercie handlarzy - januszy / mirków.
Osobiście na Twoim miejscu przytuliłbym się