Wpis z mikrobloga

Mireczki, szukam cebuli ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Muszę wyrobić jedną transakcje kartą miesięcznie i pomyślałem, że to dobra okazja żeby kupić jakieś najtańsze podstawowe #arduino i się trochę rozeznać czym to się je (jeżeli tag nie służy do pytania o takie rzeczy to bardzo przepraszam, temat można zamknąć ( ͡º ͜ʖ͡º)).

Znalazło by się coś na Ali? Ewentualnie jakiś inny sklepik? A może dać sobie spokój z jakąś bieda wersją arduino i zasadzić się na coś droższego?

#szukamcebuladeals #aliexpress
  • 18
@Gumaa: Jest ok, ale weź pod uwagę że na samym arduino poświecisz co najwyżej wbudowaną diodą ;) jak chcesz zacząć zabawę to dokup jakieś diody, rezystory, płytkę prototypową, kabelki, może jakieś tanie serwa. Cena to trochę podskoczy ale zabawy będzie więcej ;)
@spoon22: a opłaca się takie rzeczy sprowadzać gdzieś z Chin?
Poza płytką i serwami to chyba groszowe sprawy?

Jeszcze poszperam, może jakiś majfrend zrobił taki zestawik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@spoon22: dzięki wielkie za pomoc.
I wybacz że Cię tak męczę, ale znalazłem jeszcze jedną wersję na MicroUSB ale z dwoma dodatkowymi pinami o taką. Różni się trochę układem na płytce od poprzednich.
Którą byś brał? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Gumaa: spoko, nie ma problemu :)
Te dodatkowe piny do dwa dodatkowe wejścia analogowe. Brałbym wersje z MicroUSB bez tych pinów(zamiast nich masz kilka wyjść 3.3v, 5v, GND, Tx, Rx a to wg mnie się bardziej przyda) No i te piny a6-a7 nie występują w oryginalnej wersji więc mniej shieldów do arduino je obsługuje :)