Wpis z mikrobloga

kurde, mirki z #elektronika #telefony #aliexpress

Kupiłem 5 wejściową ładowarkę firmy #blitzwolf tak chwaloną przez wszystkich. Do 2.4A na port (przy 5 urządzeniach do 2.0A). Telefon #xiaomi Redmi Note 3 ładuje się szałowym prądem góra 0.5A (0.35 - 0.5). Na każdej innej ładowarce ładuje z deklarowanym na ładowarce prądem (odpowiednio 1A, 1.5A, 2A). Kable mam dobre (tych samych, co działają z innymi ładowarkami używałem).

Takich Blitzwolfów kupiłem dwa i oba tak mają. Dlatego miałem trochę WTF-a, ale olałem temat i ładowarki sobie leżały nieużywane.

Któregoś dnia wywiozłem wszystkie ładowarki i tylko Blitzwolf został pod ręką i tablet z 20% baterii. Podpinam więc do tego tablet, licząc że włączony będzie pobierać mniej prądu niż przewidywane 0.5A. Ku mojemu zdziwieniu naładował się szybko. Właśnie mierzę - 1.7A.

O co tu chodzi? Z tego co kojarzę to ładowarki "gadają" z urządzeniami i uzgadniają maksymalny prąd ładowania. Wychodzi na to, że akurat te dwa urządzenia nie potrafią się dogadać [?] Dlaczego? Można temu jakoś pomóc?

Ja już kupiłem kolejną ładowarkę desktopową (jest w drodze), myśląc, że te Bliztwolfy tylko do śmieci, a tu takie zdziwienie.
  • 23
@noekid: Temat jest barrdiej skomplikowany niż by sie z pozoru wydawało. Prąd ładowania determinuje kontroler ładowania konkretnego urządzenia. A robi to na podstawie spadku napięcia na wejściu pod obciążeniem. I tak dwie ładowarki o wydajności pradowej 2,5A mogą tak naprawdę ładować to samo urządzenie całkowicie inną prędkością. Ponieważ na jednej na porcie USB będzie 5,10V i nawet na dobrym kablu te 0,1V czy na ile sobie pozwoli kontroler ładowania spadnie przy
@PNEUMA40: u mnie tak nie działa. podpiąłem powerbanka (ale to fejk xiaomi, prawie całkiem naładowany) - zero różnicy. podpiąłem drugiego powerbanka - porządny vinsinc w 60% nienaładowany - ładowanie tabletu spadło o 0.1A. Napięcie ładowania tabletu aktualnie 4.9V

@TheDuck - wniosek jest taki, że co jest #!$%@?? Ładowarka czy telefon? Szczególnie uwzględniając to 4.9V? Jeżeli telefon - to ok, przeżyję, jeżeli ładowarka - to znaczy też, że tablet jest #!$%@? rozegrany,
Lol, napięcie ładowania tabletu poszło do 4,99V, a prąd ładowania spadł do 1.0A. Na innych portach nie zmierzone, bo nie mam czym.
@noekid: Wniosek jest taki że piszesz chaotycznie i bez sensu, i w związku z tym nie można wyciągnąć żadnych innych wniosków. To po pierwsze.

Po drugie mierniki ładowania wprowadzają dodatkowy spory spadek napięcia na boczniku który zmniejsza prąd ładowania, w ekstremalnych przypadkach może nawet o połowę, w zależności od charakterystyki ładowanego urządzenia i rezystancji bocznika w mierniku..

Po trzecie #!$%@? jest zestaw, czyli dobranie ładowarki do urządzenia, a sytuacje pogarsza sam
@TheDuck u mnie jest np tak: telefon laduje 0,7A ale kiedy podłacze drugie urzadzenie to od razu skacze na 1,5A i przestaje piszczec. Ze wszystkim tak jest i na roznych kablach. Sam sie na tym nie znam, wiec pytam kogos madrzejszego :)
@PNEUMA40: Prąd ładowania zależy też od stanu naładowania urządzenia, jeżeli masz już na przykład 80% baterii to przełączając na inne gniazdo kontroler może przełączyć się na wolniejsze lub szybsze ładowanie.
@PNEUMA40: Nie uwzględniłeś, zaczynając cykl ładowania kontroler może ustalić inny prąd niż stosował w poprzednim. Nawet jeżeli procentowy poziom pozostaje bez zmian to zawsze zaraz po odłączeniu ładowarki napięcie na zaciskach baterii dość mocno spada.
@TheDuck Moze inaczej - niezależnie od stanu naladowania baterii, uzytego kabla oraz ladowanego urzadzenia obserwuje dwukrotny (najczesciej) wzrost natezenia pradu jesli podlacze dodatkowe urzadzenie do ladowania. Potrafisz mi to wytlumaczyc?
@TheDuck kolejny przyklad - laduje oryginalna ladowarka 1,5A ale kiedy podlacze ladowarke BW idzie 0,6A, dodaje drugie urzadzenie i idzie identycznie jak ta oryginalna. Ze wszystkim tak mam
Wniosek jest taki że piszesz chaotycznie i bez sensu, i w związku z tym nie można wyciągnąć żadnych innych wniosków. To po pierwsze.

@TheDuck: Sorry, nie znam się na tym.

Po drugie mierniki ładowania wprowadzają dodatkowy spory spadek napięcia na boczniku który zmniejsza prąd ładowania, w ekstremalnych przypadkach może nawet o połowę, w zależności od charakterystyki ładowanego urządzenia i rezystancji bocznika w mierniku..

@TheDuck: Mierzone "na oko" bez miernika daje
@PNEUMA40: To bardzo proste. Ładowarka przeciwdziała spadkowi napięcia pod większym obciążeniem i pewnie napięcie wyjściowe przekracza w ten sposób próg napięcia przy którym telefon zaczyna ładować się większym prądem.

@noekid: W niektórych telefonach można sprawdzić prąd ładowania programowo. Mam jedną ładowarkę która z dobrym kablem ładuje szybko wszystkie urządzenia, ale to dość ekstremalna ładowarka od tabletu dająca napięcie w okolicach 5,35V. Jest to dość wysokie napięcie i jako producent bałbym
@TheDuck: czyli miernik, który ma zapewnić mi dane odnośnie ładowania może być sprawcą całego zamieszania? powoduje on spadek napięcia wyjściowego co może być przyczyna obniżenia natężenia prądu na wyjściu - dobrze zrozumiałem?