Aktywne Wpisy
TrudnyMinus +3
Rosja jest ogromna, wiadomo że nie są w stanie bronić całych swoich terytoriów - brakuje ludzi. Z drugiej strony, tylko tym co mają w samym Kaliningradzie mogliby 3/4 Polski podbić... ale wykopek jeden z drugim dalej będzie się wyśmiewał, bo największy kraj na świecie nie jest w stanie bronić swojego każdego metra kwadratowego.
#ukraina #wojna
#ukraina #wojna

panzerfucker +139

Po 5 latach doświadczenia, siedzenie w IDE i klepanie kodu to jest może 20% pracy, chyba że siedzisz w domu i robisz jakieś bzdety na androida dla siebie, nie wiadomo po co. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Siedzenie w SQL Managerze, siedzenie w konsoli Unixowej, siedzenie w SOAP UI, siedzenie w tysiacu innych aplikacji zwiazanych z pelnym cyklem zycia aplikacji.
A to jakies 40% z tych pozostalych 80%, bo jest tez reszta:
Dokumentacja, analiza projektu, spotkania wewnatrz-teamowe, spotkania z klientem i wiele innych.
A jak ktos ma problemy typu Intellij vs Eclipse, no coz... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Hatespinner: Tyle prawdy w dwóch zdaniach.
Chyba by ktoś długo nie popracował pałając się takimi problemami jak wspominasz.
@bi-tek: NO WŁAŚNIE.
To minie, naprawdę. fascynacja nowymi frameworkami, wodotryskami IDE, konferencjami i darmowymi gadgetami, to wszystko minie po paru latach.
Junior siedzi w IDE 100% czasu, bo... no właśnie, bo co innego miałby robić? Praca juniorów to przeważnie proste, odtwórcze zadania, dlatego tam faktycznie, jakieś killer-feature'y IDE (ironia) mogą przyspieszyć klepanie.
Poza tym nie watpie, ze gdzies w Googlu, czy Apple sa ludzie, co siadaja do kodu i nie robia nic innego przez 8 godzin, bo od wszystkiego innego sa lepsi ludzie. Jednak z mojego doswiadczenia, nie wiem jak duze musialo by byc korpo, zeby Senior nie robil X rzeczy na raz.
Manager to jeszcze inna bajka, bo on zarzadza
Zawsze wydawało mi się że wraz z wzrostem umiejetności idzie wzrost poziomu
@bi-tek: Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, tak jak nie ma jednego korpo, do ktorego trafiaja wszyscy programisci po studiach.
@bi-tek: 'Programowanie' samo w sobie jest zawsze tak samo proste - wszak to tylko zbiór kilku słówek kluczowych na krzyż + trochę zasad syntaktycznych. Natomiast co jest trudne, to projektowanie aplikacji, które trzeba następnie 'zaprogramować/wyklepać'.
Sam pisałem w Eclipse i ktoś mnie musiał wręcz zmusić do spróbowania intellij, i teraz robota w eclipse to nawet jak trzeba napisać 10 linijek... jest zwyczajnie
@GotoFinal: Tak, pisałeś 10 razy, i zawsze było to lista kilku wodotrysków, które może po 10 latach używania przyczynią się do zaoszczędzenia 2h pracy :)
Jak nawet tworząc zmienną muszę nacisąć 2/3x mniej znaków, to te 20% staje się 10% lub mniej, wieć nawet z pisania np 2 godzin dziennie możesz połowę czasu zaoszczędzić.
Po przesiadce zwyczajnie widzę że tworzenie czegokolwiek zajmuje mi znacznie mniej czasu, lepsze podpowiedzi i skróty jednak pomagają.
Jak ty nie używasz żadnych z nich, no to wtedy może różnicy ci eclipse a intellijka nie robi, ale to nie powód by wszystkim pisać
Z tym, że tymi magicznymi skrótami etc, to ja się przestałem jarać dwa lata po skończeniu studiów.
Ctrl+spacja z Eclipse itp. to jest must have, ale nie ma tego aż tyle, żeby nie dalo się nauczyć w jeden dzień.
Z tych 20% o których mówiłem jako klepaniu kodu, to i tak połowa zchodzi na zastanawianie się, czy dołożyć tą dodatkową bibliotekę do Mavena, czy może napisać coś samemu i podobnych problemach. Jak mi w tym
Jak użyjesz klasy z bilbioteki, to samo doda biblioteczkę, podpowie jej nazwę pisząc w mavenie. I nie powiesz mi że większość projektu to dodawanie biblioteczek... bo to się przecież planuje i potem mało kiedy zmienia.
@GotoFinal: Ale ja mówię o A, a ty mi piszesz B. Jakbym pisał coś na Stackoverflow. ( ͡° ͜ʖ ͡°)