Wpis z mikrobloga

W kontekście wyboru Eclipse/STS vs IntelliJ powiem tak: jeśli pomiędzy tymi dwoma IDE nie widzisz różnicy w jakości pracy, to nie potrzebujesz tego droższego rozwiązania. Pozdrawiam. #java
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ppawel: Ja tak myślę z perspektywy czasu, że kiedyś to miałem dylematy: jakie IDE, jaki wzorzec J2EE, jakie pluginy. A to są problemy myszotłuka, albo kolesia po studiach.
Po 5 latach doświadczenia, siedzenie w IDE i klepanie kodu to jest może 20% pracy, chyba że siedzisz w domu i robisz jakieś bzdety na androida dla siebie, nie wiadomo po co. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@VoltageControlled: @bi-tek:
Siedzenie w SQL Managerze, siedzenie w konsoli Unixowej, siedzenie w SOAP UI, siedzenie w tysiacu innych aplikacji zwiazanych z pelnym cyklem zycia aplikacji.
A to jakies 40% z tych pozostalych 80%, bo jest tez reszta:
Dokumentacja, analiza projektu, spotkania wewnatrz-teamowe, spotkania z klientem i wiele innych.
  • Odpowiedz
@bi-tek: To nie jestem ja, tylko tak jak mowie - to jest kazdy kto ma juz jakies doswiadczenie, a nie jest Juniorem po studiach w Wawce za 6k, wannabe 15. Nikt w tym zawodzie tak naprawde nie daje pieniedzy za piekne oczy.

A jak ktos ma problemy typu Intellij vs Eclipse, no coz... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ja tak myślę z perspektywy czasu, że kiedyś to miałem dylematy: jakie IDE, jaki wzorzec J2EE, jakie pluginy. A to są problemy myszotłuka, albo kolesia po studiach.

@Hatespinner: Tyle prawdy w dwóch zdaniach.
  • Odpowiedz
@Hatespinner: Ja pisze z perspektywy Juniora, w stosunku do wyższych rangą u mnie w zespole było podobnie ale taka osoba była jedna na kilku programistów i testerów i manager faktycznie robił dużo innych rzeczy jednak nie mówił już na siebie że jest stricte programistą tylko właśnie managerem.

Chyba by ktoś długo nie popracował pałając się takimi problemami jak wspominasz.
  • Odpowiedz
Ja pisze z perspektywy Juniora

@bi-tek: NO WŁAŚNIE.

To minie, naprawdę. fascynacja nowymi frameworkami, wodotryskami IDE, konferencjami i darmowymi gadgetami, to wszystko minie po paru latach.

Junior siedzi w IDE 100% czasu, bo... no właśnie, bo co innego miałby robić? Praca juniorów to przeważnie proste, odtwórcze zadania, dlatego tam faktycznie, jakieś killer-feature'y IDE (ironia) mogą przyspieszyć klepanie.
  • Odpowiedz
@bi-tek: Jako Junior, masz pelne prawo zawracac sobie glowe takimi rzeczami.

Poza tym nie watpie, ze gdzies w Googlu, czy Apple sa ludzie, co siadaja do kodu i nie robia nic innego przez 8 godzin, bo od wszystkiego innego sa lepsi ludzie. Jednak z mojego doswiadczenia, nie wiem jak duze musialo by byc korpo, zeby Senior nie robil X rzeczy na raz.

Manager to jeszcze inna bajka, bo on zarzadza
  • Odpowiedz
@Hatespinner: @fegwegw: Hej panowie, teraz piszecie jak ja bym miał takie problemy - zapytałem tylko co robisz jako programista tylko 20% czasu w ide, nie napisałeś że jesteś kimś wyżej, zdaje sobie sprawę że junior nie bedzie siedział i projektował np bazy danych(od a do z) czy rozdzielał pracy ale to są juz zadania dla managera.

Zawsze wydawało mi się że wraz z wzrostem umiejetności idzie wzrost poziomu
  • Odpowiedz
Zawsze wydawało mi się że wraz z wzrostem umiejetności idzie wzrost poziomu trudności zadan do wykonania ale dalej jest to programowanie.

@bi-tek: Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, tak jak nie ma jednego korpo, do ktorego trafiaja wszyscy programisci po studiach.
  • Odpowiedz
Zawsze wydawało mi się że wraz z wzrostem umiejetności idzie wzrost poziomu trudności zadan do wykonania ale dalej jest to programowanie.

@bi-tek: 'Programowanie' samo w sobie jest zawsze tak samo proste - wszak to tylko zbiór kilku słówek kluczowych na krzyż + trochę zasad syntaktycznych. Natomiast co jest trudne, to projektowanie aplikacji, które trzeba następnie 'zaprogramować/wyklepać'.
  • Odpowiedz
@Hatespinner: @fegwegw: @ppawel: No fajnie, ale i tak fajniej jest napisać to samo szybciej i wygodniej, warto po prostu gdzieś tam sobie spróbować każdego IDE a nie na ślepo iść w tym co widziałeś w poradniku 100 lat temu.
Sam pisałem w Eclipse i ktoś mnie musiał wręcz zmusić do spróbowania intellij, i teraz robota w eclipse to nawet jak trzeba napisać 10 linijek... jest zwyczajnie
  • Odpowiedz
nie chce mi się wymieniać wszystkiego co w intellij pasuje mi bardziej, bo już gdzieś kiedyś pisałem

@GotoFinal: Tak, pisałeś 10 razy, i zawsze było to lista kilku wodotrysków, które może po 10 latach używania przyczynią się do zaoszczędzenia 2h pracy :)
  • Odpowiedz
@fegwegw: to chyba tylko kopiujesz kod ze stacka...
Jak nawet tworząc zmienną muszę nacisąć 2/3x mniej znaków, to te 20% staje się 10% lub mniej, wieć nawet z pisania np 2 godzin dziennie możesz połowę czasu zaoszczędzić.
Po przesiadce zwyczajnie widzę że tworzenie czegokolwiek zajmuje mi znacznie mniej czasu, lepsze podpowiedzi i skróty jednak pomagają.

Jak ty nie używasz żadnych z nich, no to wtedy może różnicy ci eclipse a intellijka nie robi, ale to nie powód by wszystkim pisać
  • Odpowiedz
@GotoFinal: Powiem tak: mam full wersję Intellij w domu i jakoś mnie nie przekonał. Ale rozumiem, że ktoś sobie preferuje coś tam, to normalne.
Z tym, że tymi magicznymi skrótami etc, to ja się przestałem jarać dwa lata po skończeniu studiów.

Ctrl+spacja z Eclipse itp. to jest must have, ale nie ma tego aż tyle, żeby nie dalo się nauczyć w jeden dzień.

Z tych 20% o których mówiłem jako klepaniu kodu, to i tak połowa zchodzi na zastanawianie się, czy dołożyć tą dodatkową bibliotekę do Mavena, czy może napisać coś samemu i podobnych problemach. Jak mi w tym
  • Odpowiedz
@Hatespinner:

Jak mi w tym Intellij pomoże?

Jak użyjesz klasy z bilbioteki, to samo doda biblioteczkę, podpowie jej nazwę pisząc w mavenie. I nie powiesz mi że większość projektu to dodawanie biblioteczek... bo to się przecież planuje i potem mało kiedy zmienia.

Kolejna sprawa, to wyszukanie, czy na pewno Junior Mirek Mirkowski użył singletonów wszędzie
  • Odpowiedz
Jak użyjesz klasy z bilbioteki, to samo doda biblioteczkę, podpowie jej nazwę pisząc w mavenie.

@GotoFinal: Ale ja mówię o A, a ty mi piszesz B. Jakbym pisał coś na Stackoverflow. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hatespinner: no to już po tym jak się zastanowisz, wygodniej dodać. A tak to oczywiste że IDE się tu nie przyda, ale dlatego ze nie wszędzie jest przydatne to lepiej zostawać zawsze z jednym i nie znaleźć sobie takiego w którym jednak tworzenie będzie wygodniejsze?
  • Odpowiedz