Wpis z mikrobloga

Witam,
pytanko do ludzi zajmujących się bitcoinem. Jak wygląda sprawa z rozliczaniem się z handlu kryptowalutami.
Ogólnie mam własną działalność i chce w coś inwestować nadwyżki. Z tego co wyczytałem to nie płacę VAT tylko 19 procent od zysku na PIT-36. Rozliczam się raz na rok? Czy po każdej transakcji? Mógłby mi ktoś o przybliżyć?
#bitcoin #podatki #kryptopomocnik
  • 43
  • Odpowiedz
Serio, wierzysz w to że jak przelejesz potem pieniądze na swoje konto bankowe to US zapuka Ci do drzwi?

@brylant_brylant: Zależy jeszcze o jakich kwotach mowa, jak sobie kupisz np. auto, a z zeznań wynika że nie powinno być Cie na nie stać... ;)
  • Odpowiedz
@van1tas z tego co słyszałem, to rozliczasz się od zysku. Tzn. dajmy na to kupiłeś dzisiaj 1 BTC za 900 USD, a za rok sprzedasz je po cenie 2000 USD. Zatem twój zysk to 2000-900=1100, od tego się podatkujesz w okresie podatkowym w którym nastąpił zysk.
  • Odpowiedz
@Kavelach: A co, jeśli mam BTC ze źródeł takich jak:
- kupno na dawno już nie istniejących giełdach
- kopanie dawno temu na domowym komputerze
- po prostu dostałem w czasach, gdy były praktycznie bezwartościowe
?
Płacę podatek wg skali bądź liniowy od całości przychodu ze sprzedaży?
Nikt się nie czepia "panie, a skąd pan to masz?"?
  • Odpowiedz
nawet dochodowego nie powinno być

@pawlo74: podatek dochodowy wprowadzono w XX wieku, zaledwie kilka pokoleń temu, więc to raczej nowość dzisiejszych czasów
  • Odpowiedz
płaciłeś już przecież podatek dochodowy a podobno nie ma podwójnego opodatkowania.

@pawlo74: Nie masz pojęcia o ekonomii i podatkach.
Podwójne opodatkowanie było by gdybyś raz miał kwotę X opodatkowaną, a potem ponownie kwotę X.

Tymczasem nieboraku i znafco niczego podatek płacisz od kwoty Y, zysku wypracowanego z kwoty już opodatkowanej X. Gdybyś nic nie robił z kwotą X, nie było by podatku, a tymczasem pomnożyłeś ją zyskując kwotę zarobku Y i od tej wartości
  • Odpowiedz
@FlameRunner:
- kupiłeś na giełdzie za jakąś konkretną kwotę, płacisz podatek od kwoty kupna pomniejszoną o kwotę sprzedaży.
- obliczasz koszt zużycia energii elektrycznej, koszt sprzętu i rzeczy tego typu, to jest twój koszt, zyskiem są wydobyte bitki
- podatek od darowizny płacony według ówczesnego kursu (???)
  • Odpowiedz
@FlameRunner: chodzi o to, że wtedy kupiłeś za np 2 USD sztuka, teraz sprzedajesz za 900 USD sztuka, więc zysk masz 898 USD na sztuce. Jeśli nie masz papierów ani dokumentacji to nie wiem, ja zawsze przechowuję tego typu rzeczy przynajmniej w formie cyfrowej.
  • Odpowiedz
@Kavelach: No ja wiem, że o to chodzi,
A mnie chodzi o to, że mogę nie być w stanie się do dogrzebać i jestem skłonny dla spokoju przyjąć że cały przychód ze sprzedaży to zysk, pytanie tylko czy to przejdzie.
  • Odpowiedz