Aktywne Wpisy
ChristinaFurry +66
(。◕‿‿◕。) zostanę mamą w grudniu, mam dopiero 16 lat 😓
blvckie +798
To co widzicie na zdjęciu to kombajn - zwróćcie uwagę na ten element z przodu - to tzw. HEDER. Zapamiętajcie tę nazwę - za poruszanie się po drodze publicznej z zapiętym HEDEREM mandat wynosi do 5 tys. zł. Heder na drodze publicznej może być transportowany tylko na wózku za kombajnem.
Latem podczas żniw, kulturalnie robimy zdjęcie albo film i zgłaszamy gdzie trzeba. Niejednokrotnie już w poprzednich latach na wsi w okresie letnim
Latem podczas żniw, kulturalnie robimy zdjęcie albo film i zgłaszamy gdzie trzeba. Niejednokrotnie już w poprzednich latach na wsi w okresie letnim
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 4 L wody
- 0,5 kg sera startego żółtego (najlepiej ser domowy typu Gouda)
- 4 główki czosnku (średniej wielkości)
- 500 ml jogurtu greckiego
- pół cytryny
- grzanki czosnkowe
- łyżeczka masła
Do smaku:
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
Niezbędnik:
- szybkowar 5 L
Przepis:
Boczek wkładamy do szybkowaru, zalewamy 4 L zimnej wody, lekko solimy i podgrzewamy na małym ogniu tak, by się parzył, ale nie gotował - potrwa to 20 minut. Z tak przygotowanego wywaru wyjmujemy boczek - możemy go podsmażyć na kanapki.
Do gorącego wywaru dodajemy 250 g utartego sera, 4 główki obranego czosnku, 250 ml jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny oraz łyżeczkę masła. Całość blendujemy do postaci gładkiego kremu i pozostawiamy przez 15 minut na ogniu, aż do zagotowania. Pamiętajmy, żeby krem cały czas był mieszany, gdyż zawarty w zupie ser można bardzo łatwo przypalić.
Dodajemy sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku.
Podanie:
Na środku talerza umieszczamy 3 łyżki jogurtu gerckiego, gorącą zupę nalewamy dookoła, posypując ją garścią startego sera, tak, aby idealnie rozpuścił się pod wpływem temperatury. Całość posypujemy grzankami czosnkowymi.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #przepisy #przetworstwo #gotujzwykopem