Wpis z mikrobloga

Mirasy przychodzę po pomoc, armagedon...
Internety mi nie działają, o godzinie 00:01 puntualnie co do sekundy wywaliło mi neta, mam internet od Toya, połączony komputer kablem prosto z routero/modemu xD, po próbie naprawienia internetów poprzez diagnozowanie w systemie dostaje komunikat

"Karta sieciowa "Ethernet" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP."

wchodzę sobie wesoło w cmd i robię po kolej:

ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /flushdns

z tym, że przy renew wywala mi komunikat, że zbyt długi czas oczekiwania coś tam dhcp czy jakoś tak

mam połączone dwa komputery po kablu w obu nie ma neta, po wifi tez internet nie bangla, jak mi ktoś ten problem dzisiaj rozwiąże to sie zesram ze szczęścia bo miałem zamiar siedzieć do rana, pomocy mirasy

#komputery #pytaniedoeksperta #informatyka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mar1in: Jako, że nie napisalas co dokladnie wywala ci komunikat (tak bo to pewnie nieistotne -), to jeśli pojawiły się magiczne literki DHCP rozwiązanie będzie takie: Wejdz w ustawienia routera, tam w zakładke LAN, tam w dziale Serwer DHCP (albo po prostu dhcp zaleznie od routera) będziesz miał podpunkt pt: Ręcznie przydzielanie adresu ip. W adres Mac wpisujesz adres mac swojego komputera w ip wpisujesz np : 192.168.1.50 (zależnie
  • Odpowiedz
@mar1in powiem ci tak bo znam sie na tym, bo pracbaza i inne takie.....kazdy operator od polnocy do 6 rano ma okno serwisowe na wykonanie prac, ktore to afektuja na uslugi klientow raz tych prac jest wiecej raz nie ma wcale, raz sa na sieci operatora obcego raz na sieci wlasnej opa to juz zalezy, moze akurat Toya cos robi.....nie ma za co, pozdro ( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz