Wpis z mikrobloga

#seriale #sherlock
Nie jestem z tych, co to będą hurrdurować, że rozwalili taki świetny serial czy coś, za bardzo mam wywalone na wszystko, żeby mnie to jakoś mocno ruszało, ale trzeba przyznać, że zepsuł się ten serial. Nie chciałem nawet przed samym sobą tego przyznać oglądając ten sezon, lecz kulminacyjny odcinek uświadomił mi, jak bardzo Sherlock odszedł od tego co mieliśmy w pierwszych sezonach.

Wydaje mi się, że scenarzyści zbytnio się zachłysnęli - jacy to oni są niesamowici i jak potrafią zaskakiwać. No i tak zaczęli zaskakiwać coraz bardziej i wymyślać coraz bardziej wydumane rzeczy, aż zaczęło to być coraz mocniej naciągane i robiło na mnie coraz mniejsze wrażenie. Twórcy wpadli w pułapkę i ten sezon zwyczajnie to odzwierciedla. Ja chciałbym po prostu, żeby Sherlock z Watsonem rozwiązywali jakieś interesujące sprawy, nie potrzebuję jakiegoś niesamowitego rozwoju postaci i fabuły łączącej wszystkie odcinki.

Było sporo dobrych scen i wątków w tym sezonie, nawet w ostatnim odcinku. Przypominały one o tym, czym kiedyś Sherlock był, ale całościowo jestem dość mocno zawiedziony. Moim zdaniem nie było jakoś super tragicznie, jak niektórzy wypisują, czerpałem przyjemność z oglądania. Rzecz w tym, że merytorycznie mamy bardzo duży spadek formy. Czy chciałbym kolejne sezony? Jasne, gdyby zrobili je tak, jak wspominałem wcześniej - bez napinki, że trzeba wymyślić jakieś niesamowite tłisty i tak dalej. Gdyby dali nam sezon, gdzie duet zwyczajnie rozwiązuje dość pokręcone sprawy, byłbym zadowolony. Problem w tym, że na coś takiego raczej nie ma co liczyć...
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sad_Statue: 4 sezon zbiera sporo negatywnych recenzji na całym świecie. Spadek w porównaniu do 1 i 2 sezonu jest ogromny. Dziwi mnie fakt, że postanowiono odejść od schematu z pierwszych odcinków skoro były one rewelacyjne i zbierały tylko dobre opinie. Można powiedzieć, że ludzie potrzebują zmian i taki format się wyczerpał, ale do diaska dostawaliśmy 3 odcinki na 2 lata.

Wystarczy spojrzeń na opinie tutaj, filmwebie, IMDB, metacrtiticu czy pomidorach.
ayy_lmao - @SadStatue: 4 sezon zbiera sporo negatywnych recenzji na całym świecie. Sp...

źródło: comment_sb2tR8RSWuLT5uVohcl2wxTu8pGcPhe0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz