Wpis z mikrobloga

@s_t_u_l_e_j: Fakt :D
Retrosektor powoli się rozwija i jeszcze się dociera. Autor ma problemy np. z przechwytywaniem obrazu (nagrywa ekran kamerą), montażem oraz długością materiału, ale ma również sporo dobrej treści, więc warto śledzić jego kanał. :)
A są tam jakieś sensowne informację, jak np. ustawić config.txt aby emulator n64 nie ciął.
Czy tylko jak zainstalować retropie, wgrać grę, skonfigurować pada.
@elniks ma problem z nazwami sprzętu. (mini sd) Odrzuciło mnie to sporo :p śrubki wkręcić pod kątem próbował to mu ciężko szło. Niech się rozwija
@elniks:

W końcu dobry opis po polsku jak zrobić sobie kombajn do retro gier przy użyciu Raspberry Pi.

Co?

@gchmurka: Oczywiście że gościu z filmu nie ogarnia jak ustawić config. On tylko retropie instaluje xD Z tego co widzę to on nawet samby w retropie nie ogarnia.
@elniks: To twój film?

Nie oto chodzi, nie chcę tutaj wyjść na moderatora elektrody xD Po porstu autor jest laikiem i nie przedstawi ci nic więcej czego sam nie przeczyta i nie zrozumie w internecie co samo w sobie nie jest złe, ale pisanie że "w końcu dobry opis" to dosyć duże nadużycie bo ten film nie różni się od masy filmów na polskiej tubie.

Kolejna sprawa że mógłbyś to wszystko
@Kryspin013: Nie, to nie mój film. :)
Ja jestem tylko widzem i subskrybuje jego kanał od dłuższego czasu.
Masz rację co do wad tego filmiku i zgadzam się, że, całe szczęście, Retrosektor nie robi z siebie mentora.
Do jakości np. arhn.eu mu jeszcze sporo brakuje, ale, jak mówiłem, wierzę, że jeszcze się "dotrze".

Materiał, moim zdaniem, jest "w końcu dobry", bo jakoś nie trafiłem na nic tak konkretnego (ale w sumie
@elniks: Też go subuję od dłuższego czasu. W sumie obecnie sam się zastanawiam czy nie zrobić jakiegoś materiału o rpi i emulacji teraz.

btw Ja mam nieoficjalną obudowę też za jakieś 2$ i jest idealna. Mam dostęp do wszystkich pinów, rpi jest tylko przykręcane do podstawy i można ją łatwo rozłożyć. Jedyna wada za tą cenę to chyba tylko kiepskie kolory plastiku.
@elniks: oh Donald Land chyba moja ulubiona gra na pegasus, a byłem jej jedynym właścicielem w okolicy. Dostałem ją na urodziny gdy miałem parę lat.

A ogólnie pomysł z Raspberry troszkę za bardzo przekombinowany. Wystarczy kupić używane Wii (~120 pln), przerobić i grać w co się chce na oryginalnej konsoli nintendo.
@MMM22: przerabialem kilka miesiecy temu metodą letterbomb, byla chyba najłatwiejsza. Wystarczy przerobic, wrzucic homebrew, ew. Dokupic classic controller i pykac () poradnik z tego co poamietam brałem z gbatemp bo w polskim internecie nie ma dobrego opisu
Wystarczy kupić używane Wii (~120 pln), przerobić i grać w co się chce na oryginalnej konsoli nintendo.

@Clefairy: Niby tak, ale na RPi z RetroPie odpalisz więcej systemów, soft jest w miarę aktualizowany i masz kilka bajerów w stylu filtrów ekranowych, overlay'ów itp itd.
Mam Wii i Raspberry. Do emulacji korzystam z RPi. Wii tylko do gier natywnych lub z eshopu.