Wpis z mikrobloga

Exta free czy Zwave od Fibaro? Oto jest pytanie. Kompletuję sterowniki oświetlenia i zastanawiam się nad tymi 2 firmami. Fibaro wydaje się być bardziej rozwojowe jeśli chodzi o możliwości późniejszej rozbudowy (głowice termostatyczne Danfossa sterowane radiowo) czy elektrozawory do sterowania podlewaniem ogrodu działające na Zwave. Oprogramowanie i centralka Fibaro też wydaje się bardziej zaawansowana + sterowniki mają możliwość podłączenia normalnego włącznika przy zachowaniu możliwości sterowania zdalnie przez Api na iOS/Android.
#elektronika #iot #inteligentnydom #fibaro
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michallus: Dodam Ci wybór Micasa Vera.
Ma wiecej pluginów niż Fibaro i da się spiąć z większą ilością rzeczy. A jak chcesz sterować dosłownie wszystkim to tylko domoticz i aeon zstick gen5 do zwave jak już masz jakieś klocki na zwave.
Z domoticzem masz spięcie natywne z modułami ESP8266 a one tanie jak barszcz a sterować nimi można wszystkim.

Miałem Micasę i teraz mam Domoticza. Domo wygrywa w przedbiegach.
Zerknij
  • Odpowiedz
@michallus: Ja polecam zapoznać się z #supla, sam jestem w trakcie składania instalacji w mieszkaniu, hardware to RPI oraz moduły oparte na ESP softwar SUPLA. sterowanie na przekaźnikach bistabilnych legranda z 2 zestykami, jeden do sterowania obwodem drugi jako sygnał dla SUPLA. Takie rozwiązanie zabezpiecza mnie na wypadek jak by się automatyka wysypała. obecnie system nie ma do zaoferowania za wiele po za prostym sterowaniem ale są
  • Odpowiedz