Wpis z mikrobloga

#linux #linuxmint
Cześć Mirki staram się odpalić Xampa i oczywiście, leżę przy wejściu do phpmyadmin.

Błąd Connection for controluser as defined in your configuration failed.

phpMyAdmin tried to connect to the MySQL server, and the server rejected the connection. You should check the host, username and password in your configuration and make sure that they correspond to the information given by the administrator of the MySQL server.

Dodawałem linijkę z http://askubuntu.com/questions/248594/i-can-not-access-phpmyadmin-after-installing-lamppxampp-for-linux-1-8-1-on-ubu

Na nic (,)
  • 11
@Kollo: no przecież phpmyadmin napisał, że do bazy nie może się połączyć. Sprawdź, czy baza chodzi i czy masz dobre dane logowania w phpmyadmin.
@Kollo: nie wiem, jak z tym xamp jest dokładnie. zobacz, czy zobaczysz jakiś proces w terminalu:
ps -ef |grep mysql

jeśli tak, to zobacz, czy możesz się zalogować do tej bazy (też z terminala), to potwierdzisz, że dobrych danych używasz...
@jxlhc: Czyli jak?

ps. Próbowałem z alternatywą Ampps, tutaj odpaliłem jedak, mam do wyboru tylko php version 7.0, a potrzebuję 5.6 + rozszerzenie mcrypt i nie podołałem. W Amppsie nie mam innej wersji do wyboru.