testmirki czy ktoś z was używa Soapui do wywołania testów Selenium ? wiem że jest to możliwe, ale mam problem z dostosowaniem selenium drivera, wersji jdk itp. Potrzebuję ogólnego info na jakich sterownikach i wersjach wam to działa (jeśli działa :) ) #testowanieoprogramowania #selenium #soapui #webservice #webdev #programowanie
@kotoj: w moim przypadku większość operacji wykonuję używając webservisów (symuluje też grubego klienta) a webdriver/ide służą do pokrycia weba w mniejszym zakresie (robi to zewnętrzna firma i nie mam nad tym kontroli).
@inz_Bartosz: pomysł niezły, zwłaszcza że pewnie naprzemiennie dałoby się wywoływać soapui i selenium (?) np 4 requesty xml, 2 bloki selenium i znów parę requestów soapa? w czym dałoby się tak zrobić?
@inz_Bartosz: ach, chodzi ci o wywołanie tego z poziomu Selenium, tak wiem że to możliwe ale właśnie ja chcę zrobić to odwrotnie (dostęp do źródeł). W każdym razie przeglądam jeszcze opensourcowe frameworki testowe, może z tego poziomu można będzie łatwo to zrobić i później łatwo zmieniać
@inz_Bartosz: selenium samo sobie nie poradzi w tej architekturze, bo pewne transakcje nie odbywają się przez weba a wymagają webservisów aby zrobić nast krok w selenium. Z drugiej strony, wszystkie testy mogą iść przez webservisy, ale dobrze byłoby mieć gui webowe również pokryte testami
#testowanieoprogramowania #selenium #soapui #webservice #webdev #programowanie
W każdym razie przeglądam jeszcze opensourcowe frameworki testowe, może z tego poziomu można będzie łatwo to zrobić i później łatwo zmieniać
runTests(){
runSoapUi(...);
runSelelnium(...);
Powodzenia :)