Wpis z mikrobloga

Cóż ubuntu to rozbudowany debian, więc jeśli szukasz czegoś nowego to:

openSuse Leap (Tumbleweed to rolling release) - tworzy snapshoty systemu przy każdej instalacji/aktualizacji
Fedora - zestawiany z debianem wśród najpopularniejszych systemów
NixOS - umożliwia instalację wielu wersji paczek obok siebie, zupełnie inaczej działa od pozostałych dystrybucji
Manjaro - Arch z ułatwieniami i opóźnionym czasowo repo
  • Odpowiedz
@stralbas: Akurat Linuxa chce dosyć bardzo poznać, więc nie odstrasza mnie fakt dużego grzebania w terminalu i konfiguracji praktycznie wszystkiego. Chodzi mi jednak o to czy nadaje się na typowo na codzień, czyli że jednak czasem bez grzebania w czymś coś mi zadziała od razu. Ubuntu mnie odstrasza swoimi błędami, spyware i czasem garścią niepotrzebnych rzeczy
  • Odpowiedz
@baniorz_z_modzela: Debian + Plasma 5 to bardzo przyjemna konfiguracja na codzień. Przy testingu i najnowszej wersji Plasma czasami są problemy, ale raczej jest to z powodu nie formatowania od ponad 2 lat i niestety zebrały się śmieci i naleciałości z dawnego KDE które powodują błędy. Ale łatwość konfiguracji, przyjemny wygląd i ilość dodatków zdecydowanie przewyższa te wady. Szczególnie polecam tryb nocny Breeze ( ͡º ͜ʖ͡º).
  • Odpowiedz