Wpis z mikrobloga

@Andczej: O to, że nieudolnie kontrolują spalanie w prywatnych paleniskach, że nieudolnie kontrolują samochody, że zabudowują korytarze powietrzne miasta, że od lat nie potrafią wprowadzić skutecznej legislacji, że pobierają opłatę uzdrowiskową od przyjezdnych, że źle kontrolują (lub kryją) trujące zakłady przemysłowe. Myślę, że można mnożyć.
@Andczej: O to, że rząd PiS 20 mln na walkę ze smogiem w Krakowie dał Rydzykowi, nie to żeby rząd PO-PSL sie palił do działań w tym zakresie?
@raFFcio: Ale po namyśle, to jest całkiem dobry pomysł. Przynajmniej naglośni sie problem.
O to, że nieudolnie kontrolują spalanie w prywatnych paleniskach

@raFFcio: Prawo jest kulawe w tej sprawie.

że nieudolnie kontrolują samochody

Miasto mało może w tej sprawie.

że zabudowują korytarze powietrzne miasta

Tu trochę prawdy w tym jest, ale specyfika miasta i tak nas na to skazuje.

że źle kontrolują (lub kryją) trujące zakłady przemysłowe

Spójrz sobie na mapę Krakowa z lat 90 i zobacz ile wtedy było zakładów i pomyśl jakie
@Andczej: Jak dla mnie tym bardziej, skoro od lat 90 nie można sobie poradzić.
A ja badań nie znam dokładnych, ale nie sądzę, że samochody (źle eksploatowane) i palacze nie mają żadnego wpływu. Jakiś mają.
A to, że prawo jest kulawe to jest właśnie ich zadanie, żeby je załatać. I gnoić osoby spalające śmieci i węgiel w nieodpowiedni sposób.
A można też komunikację miejską faktycznie za darmo wprowadzić w takie dni,
@raFFcio

Jak dla mnie tym bardziej, skoro od lat 90 nie można sobie poradzić.

Poradzono, zniknęła większość zakładów i fabryk.

A ja badań nie znam dokładnych, ale nie sądzę, że samochody (źle eksploatowane) i palacze nie mają żadnego wpływu. Jakiś mają.

Mają ale dużo mniejszy niż janusze którzy spalają śmieci.

A to, że prawo jest kulawe to jest właśnie ich zadanie, żeby je załatać.

Miasto nie ustala prawa.

A można też komunikację
@Andczej: Miasto nie ustala prawa, ale może w tej sprawie lobbować. Poza tym śmieci spalać nie wolno od dawna. I lepiej zimą straż miejską wysyłać na kontrole domowe niż do strefy płatnego parkowania. Więcej korzyści dla wszystkich.
@Andczej: Ale o czym Ty mówisz. Przecież straż miejska zgodnie z prawem może bez zapowiedzi skontrolować palenisko. Jak wykryje coś to od razu mandat i tyle. Wystarczy w takie miejsca chodzić co tydzień.
Miasto nie ustala prawa, ale może w tej sprawie lobbować.

@raFFcio: Więc chcesz pozwać samorządy, że za słabo lobbowały, czy coś?

Poza tym śmieci spalać nie wolno od dawna. I lepiej zimą straż miejską wysyłać na kontrole domowe niż do strefy płatnego parkowania.

@raFFcio: To przyjdzie ci taki freetard jeden z drugim i powie, że mój dom, moją twierdzą i żeby mu się lewaki nie wtryniały do paleniska. Przeglądnij tematy
@terion: Przykład z niewychodzeniem z domu jest trochę dziecinny. Bo jeżeli podejrzewasz kogoś o palenie śmieciami i ktoś się uchyla to jest pośredni dowód na to, że to robi. A skoro tak, to można mu uprzykrzać życie inaczej, np. wystawić mandat za nieodśnieżony chodnik. Albo czekać w poniedziałek rano jak będzie chciał wyjść do pracy.
A skoro tak, to można mu uprzykrzać życie inaczej, np. wystawić mandat za nieodśnieżony chodnik.

@raFFcio: A to nie jest dziecinada? W dodatku trzeba założyć, że ma ten nieodśnieżony chodnik (za który, z resztą powinien dostać mandat, nawet jak nie pali śmieci)

Albo czekać w poniedziałek rano jak będzie chciał wyjść do pracy.

@raFFcio: I? Zrobić mu siłowy wjazd na chatę jak tylko drzwi otworzy? No chyba nie...
@terion: Z kretynami trzeba postępować w odpowiedni sposób. Jak spalają śmieci przykładowo to dla mnie nie jest nieodpowiedzlaność, ani dziecinada. To jest umyślny zamach na czyjeś zdrowie i życie.