Wpis z mikrobloga

Uczę się programowania w GUI. Zależy mi na tym, aby po kliknięciu przycisku "RED", zmieniało mi kolor na czerwony, "BLUE" na niebieski, text1 wyświetla text1, text2 wyświetla text2. Zmiany dokonują się jedynie w centerPanel. Zacząłem to klepać i wywala mi błąd przy wywołaniu metody repaint. Ogólnie to pewnie mam sporo błędów i może zabieram się do tego ze złej strony, więc zwracam się do Was z prośbą o radę Mirki :)

http://pastebin.com/tLPTCD00

#java #naukaprogramowania #swing #gui
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@von_Schuttenbach: nie uruchamiałem, ale jeśli buttony dodałeś do northPanel i one ten panel zasłaniają, to może jest czerwony ale pod przyciskami ( zmieniłeś kolor panelu nie przycisków )
  • Odpowiedz
@Lewo:
chodzi mi o to, że wywala mi błąd w eclipse, teraz zrobiłem to w ten sposób i wywala mi błąd w linijce 13 i 14 (niedokończone, ale sposób dobry, bo działa w innych programach)
http://pastebin.com/sVR7A55s

Takie coś przecież mi się nie skompiluje, chodzi mi o to, czemu wywala błędy i co zrobić, żeby ich nie było
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: no to przeciesz masz napisane o co chodzi, czego nie rozumiesz ? zanim się weźmiesz za programowanie weź się za naukę angielskiego bo to podstawa podstaw jest, bez angielskiego programować sie NIE DA
  • Odpowiedz
@Jurigag:
jeżeli masz tak mi pisać, to nie pisz w ogóle. Doskonale rozumiem co jest napisane, ale nie wiem jak to naprawić. Mam inny kod, który jest bardzo podobny, analizuję go, tam to działa, tutaj nie. Jak nie potrafisz pomóc to po co się udzielasz? metodę repaint bierzesz przecież z interfejsu ActionListener, a czemu centerPanel nie wczytuje też nie mam pojęcia, mam skorzystać z dziedziczenia? w innym kodzie tak nie
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: potrafię pomóc, no to nie rozumiesz co jest napisane, jakbyś rozumiał to byś wiedział co to za błąd i wiedział jak naprawić, no ale przetłumaczę ci skoro angielski trudny język:
Linia 13: centerPanel nie może zostać znalezione, nie istnieje taka zmienna w podanym scope
Linia 14: metoda repaint() nie jest zdefiniowana, nie istnieje taka funkcja/metoda w tym scope

niżej masz rozwiązanie jak to nadal za
  • Odpowiedz
@Jurigag:
dobra, wyjdź, sam to ogarnę, po raz kolejny zero merytoryki, ja wiem, że repaint nie jest zdefiniowana, ale przecież pobieram z interfejsu, a centerPanel też wiem, że nie znajduje, ale NIE WIEM CZEMU, w innym kodzie mi znajduje, czaisz?
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: bo tam jest przekazany jako argument metody xD nie pobierasz z interfejsu, próbujesz wywoływać tą metodę na niczym co powoduję próbę wywołanie z globalego namespace

przecież wystarczy przeczytać treść tych błędów i od razu jest to wiadome....
  • Odpowiedz
@Jurigag:
i popatrz chłopie, wystarczyło, że klasę ActionTODO dałem na dół przed metodą main, JEDNA RZECZ, wystarczyło mi to napisać, ale nie, lepiej p-------ć, że nie znam angielskiego xD (mówię i piszę prawie biegle)

• Odpowiedz