Wpis z mikrobloga

Czy chcąc pracować w okresie wakacyjnym w Niemczech w miejscach takich jak magazyny itp. to trzeba znać język niemiecki? Bo jako, że zbliżają się najdłuższe wakacje w życiu to coś wypadałoby zarobić, a kilku moich znajomych którzy byliby zainteresowani tym pomysłem to jedynie język angielski z języków obcych znają. I gdzie szukać takiej wakacyjnej pracy?

#niemcy #praca
  • 28
@Krzy___ek: A jak z tą pracą w ogóle jest? Jak ja przykładowo język niemiecki znam w miarę dobrze to wtedy są większe możliwości? Czy w "pracy dla polaka" to nie ma zbytniej różnicy :?
@James0n: jak znasz niemiecki to masz większe możliwości, ale czytając o najdłuższych wakacjach w życiu wnioskuję, że będziesz po maturze, czyli bez większego wykształcenia i zawodu, więc gdzie chciałbyś startować?
@James0n: roboty od #!$%@? w tym okresie jest zawsze pełno. Jak nie spóźniasz się do pracy i jesteś trzeźwy to już znacznie wyprzedziłeś innych kandydatów. A jak jeszcze pracujesz i nie kradniesz to jesteś jednym z lepszych pracowników. Zauważ że już jesteś na szczycie, a jeszcze nie było ani słowa o języku ;)
@Krzy___ek: @ewwwel: @sepakasene: Jednak bym chciał uniknąć towarzystwa patologicznej części społeczeństwa :| Macie może jakieś portale gdzie moglibyśmy wspólnie z kolegami przejrzeć oferty, tak aby w jednym mieście (ew. miejscu) pracować? Rozmawiałem ostatnio z osobą która jechała tam przez pośrednika, ale nie polecała bo mówiła, że pracy jest dużo a pośrednik bierze sobie sporą sumkę.
@sepakasene: dlaczego nie mają szans? Moja siostra była i pakowała kosmetyki (było zamówienie, a ona ze skanerem pakowała do kopert/paczek zamówione produkty), moja koleżanka od 4 miesięcy pracuje na produkcji i pakuje waciki do opakowań. Obie nie mówią po niemiecku ani po angielsku... Nie pracują/nie pracowały z patologią społeczną.
@sepakasene: dlaczego uważasz, że nie chcę pomóc? Przecież zapytałam w jaką branżę chciałby celować, ale nie dostałam odpowiedzi. Według mnie jechanie przez agencję się nie opłaca i lepiej po prostu zrobić CV po niemiecku i aplikować samemu.
@sepakasene: Ja zrozumiałam, że autor zna niemiecki, ale jego znajomi nie znają. To tak w Niemczech nie działa. Jeśli szukasz czegoś sam to jedziesz - wynajmujesz pokój/mieszkanie - masz meldunek - szukasz pracy. Nikt Cię bez meldunku nie zatrudni (mówię o normalnych pracach - zrozumiałam, że autor celuje wyżej). Jeżeli nie masz pieniędzy na start, nie znasz języka niemieckiego ani angielskiego no to faktycznie lepiej przez agencję.
@sepakasene: to różnie bywa wystarczy, że masz udokumentowane przychody na koncie - dowód, że Cię stać na wynajem, ogólnie możesz też lipnie na studia zaaplikować - rodzice poświadczają, że będą Cię utrzymywać, sposobów jest kilka, ale trzeba chcieć, a nie mówić, a kto mi daaa, a kto wynajmie, a kto zatrudni.....
@sepakasene: Skoro Ty wiesz lepiej to się cieszę. Sama pomagałam siostrze znalexć pracę, przy meldunku, zakładaniu konta w banku, ubezpieczeniu itd., żeby zdążyć w terminie, nie dostać grzywny. Ale skoro Ty wiesz lepiej to oddaje pole ekspertowi.