Wpis z mikrobloga

Domowy ostry sos dyniowy

Składniki:
- 1 kg dyni
- chilli (połowa małej papryczki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz i rozmaryn do smaku

Przepis:
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni, aż zmięknie. Dodaj posiekaną paprykę i czosnek oraz przyprawy. Całość duś przez 10 minut do momentu, aż dynia będzie się łatwo rozgniatać.

Całość przenieś do miski i rozgnieć lub zblenduj na gładką pastę. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Gotowy sos o niezwykłym smaku i oryginalnym kolorze doskonale nada się jako baza do pizzy lub dip do nachos.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem
  • 4