#budownictwo #mechanika Czy jest gdzieś wyraźnie zdefiniowana w Eurokodzie liczba zwojów/długość gwintu, który może wystawać za nakrętkę. Chodzi mi o połączenia niesprężąne
@szuchal: Ta część wystająca nie spełnia żadnej funkcji nośnej połączenia, więc raczej nic o niej nie będzie w eurokodzie. Jedyne ograniczenia mogą wynikać z użytkowania czy jakichś kolizji
@szuchal: zalezy od tego jaka sruba. Wyobraz sobie, ze masz srubke jakas mala, to 2 zwoje to jakies pare mm. W przypadku stosowania srub o powaznych srednicach to jeden zwoj moze byc bardzo dlugi. Przyjmuje sie 2 zwoje, ale jak wyzej, to dotyczy srub standardowych. Przy bardzo malych, mozna dac i 3 zwoje, a przy bardzo duzych tylko jeden wystarczy, a i tak bedzie kawal sruby wystawac.
Czy jest gdzieś wyraźnie zdefiniowana w Eurokodzie liczba zwojów/długość gwintu, który może wystawać za nakrętkę. Chodzi mi o połączenia niesprężąne
Jak do celów komercyjnych to mogę ci za piątaka znaleźć ;]
@zaciekly_azot: Ja to wiem.
Wyobraz sobie, ze masz srubke jakas mala, to 2 zwoje to jakies pare mm. W przypadku stosowania srub o powaznych srednicach to jeden zwoj moze byc bardzo dlugi.
Przyjmuje sie 2 zwoje, ale jak wyzej, to dotyczy srub standardowych. Przy bardzo malych, mozna dac i 3 zwoje, a przy bardzo duzych tylko jeden wystarczy, a i tak bedzie kawal sruby wystawac.
Zwykle sie czlowiek nad