Wpis z mikrobloga

Strony Świata

Ostatnio żywię się tylko tam i polecam :) Świetna obsługa i dostawa, poziom zawsze ten sam. Mają świetne burgery i doskonałe sosy (nie miałem okazji dopytać czy robią je sami, ale BBQ jest obłędny). Polecam też pieczone ziemniaki (na pyszne.pl są w opcji jako dodatek do burgera) - tutaj również nie mam pojęcia czy to gotowce czy robione samodzielnie, ale nie spotkałem wcześniej nic podobnego. Są świetne. Pizza też na fajnym poziomie choć osobiście wolę na bardzo cienkim cieście, ale mimo to pizze są bardzo smaczne i nie widać oszczędności w składnikach. Naprawdę przykładają się do tego co robią. Lokal prowadzi młody chłopak i pomaga mu mama. Wcześniej w ofercie mieli obłędne pierogi ruskie, ale niestety nie nadążali ich robić i znikły z oferty. Naprawdę jest to pierwszy lokal który ani razu (na ponad 30 zamówień) mnie nie zawiódł. Zdarzyły się małe wpadki jak np. brak zamówionych pieczonych ziemniaków, brak jednego sosu czy napoju, ale wystarczył telefon… :) Właściciel dostarcza jedzenie samodzielnie i jest bardzo miły. Ogromny plus za darmową dostawę już od 20 zł.

https://www.facebook.com/StronySwiata/

Przez ostatnie parę tygodni zamawiałem dużo na pyszne.pl i z ciekawości wypróbowałem wszystkie lokale oprócz dwóch i niestety większość to totalna tragedia, albo częściowe zawody, tymczasem Strony Świata to inna liga. Iskender, Angelo Kebab - koszmar, bułki wypełnione rozmokłymi frytkami i sosem z odrobiną mięsa, nigdy więcej. Pizzerie raczej mnie niczym nie zaskoczyły. Orient Express też przeciętnie. Ogólnie z Iskenderem i OE ma wrażenie, że pracownicy przykładają się tylko przy bezpośredniej konfrontacji z klientem, bo czasami zamawiałem na miejscu i byłem bardzo zadowolony, a to co przyszlo to koszmar. Dostawcy są mili, ale to za mało…

Polecam też Pasta in Box, ale raczej na miejscu (ul. Młyńska, niedaleko ratusza), bo na wynos dostarczają przez Taxi co bywa uciążliwe, ponieważ można trafić na cwaniaka któremu nie chce się wysiąść z auta i udaje, że nie może trafić i trzeba do niego zejść. Minus też trochę za makaron gotowany wcześniej, co prawda nie znaczy to, że leży w bemarze kilka godzin bo z reguły jest to parę minut, ale da się to odczuć. Niemniej jednak jeśli traktować to w kategorii włoskiego fastfoodu to jest to lokal wart polecenia, składniki na dobrym poziomie i świeże, nie dostrzegłem żadnych „polepszaczy” ani tym bardziej sosu z puszki. Śmiało można kucharzom patrzeć na ręce, bo jedzenie szykują na widoku. Sosy robią sami i faktycznie są takie jak być powinny.

Poleciłbym jeszcze Haciendę, a konkretnie burgery z tego lokalu - zrobione zgodnie ze sztuką, idealnie wysmażone, mają też smaczne frytki (choć raczej mrożone), ale dodatkowo zamówiłem też polędwiczki drobiowe które były w zasadzie w porządku, ale raczej ugotowane niż ugrillowane. No i wielki minus za kosmicznie drogą dostawę - 5 zł (zdaje się, że teź taxi)

#koszalin
  • 8
@dGustator: żarcie średnie (nawet poniżej) i byłem z młodsza siostra lvl 17... Je tyle co moje miesięczne dziecko i uwierz mi ze się nie najadla, a wydałem tyle że w chińskiej to 3 osoby by się najadly spokojnie. Dlatego 2,5/10. Może ja mam dziwny gust i oczekiwałem czegoś innego.
@dzika_kaczka_bez_dzioba: kurde… to ja dostałem taką porcję, że jadłem na dwa posiedzenia… Przecież tam są nawet porcje po 750 gram. Kto to potrafi zjeść? Kobieta?! :-)

Sos boloński mają świetny i faktycznie robiony od podstaw, z czerwonym winem i parmezanem. Carbonara też mi smakowała choć na mój gust trochę za dużo boczku. Jak pisałem największy minus to makaron gotowany wcześniej, no ale traktuję to raczej jako fastfood więc nie jest to