Wpis z mikrobloga

Witam, kieruję się do Was z pytaniem o wybór szkoły średniej. Póki co jestem w gimnazjum, w domu się uczę programować z różnorodnych poradników. Moje wyniki w szkole nie oszukujmy się, nie są dobre. Moim właściwie planem jest, aby iść pod programistę, ale na jaką szkołę? Technikum wystarczy? Nie chcę pójść na zbyt wysoką, aby później nie mieć problemów. Mam nadzieję, że chociaż trochę zainteresowała Was sytuacja, o której Wam piszę i liczę na pomoc. Zapraszam do dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jan151427: ale co konkretnie chcesz pisać? gry? strony internetowe? systemy operacyjne/low level? Jak chcesz się dostać na dobre studia to idź do szkoły gdzie jest najlepsza matematyka jak się da. Napisz coś więcej o tym jak uczysz się programować i co konkretnie w tym kierunku robisz?
  • Odpowiedz
@jan151427: Jak chcesz na studia, to mat-inf, ew. mat-fiz lub mat-ang w najlepszym liceum, do którego Cię przyjmą. Przez trzy lata naucz się matmy, angielskiego i programować w co najmniej dwóch, a najlepiej czterech bardzo różnych językach. Jesteś młody, masz czas, rób różne projekty dla siebie i dla własnego rozwoju. Wtedy na studia na najlepszy uniwerek lub polibudę, na którą matury wystarczy, ew. szukanie pierwszych zleceń lub nawet pracy.
  • Odpowiedz
@jan151427: To ja dla odmiany polecę technikum. 4 lata spokoju i możliwości rozwoju we własnym zakresie, ale musisz miec dobra samodyscyplinę, bo nie masz nikogo kto Cie będzie pilnował. Matematyka jest na niskim poziomie jednak dostajesz praktyczne umiejętności. Jesli chcesz iść na studia - wykręć maturę z infy rozszerzonej na 90% i będzie ok. Ostrzegam ze na studiach będziesz musiał nadrobić cala matematykę i koledzy z liceum będą mieli łatwiej,
  • Odpowiedz
@DryfujaceDrewno: o czym ty mówisz...

często na informatyke najbardziej punktowana jest matematyka i fizyka, a nie informatyka jak ty twierdzisz, a gdzieniegdzie wcale jej nie biorą pod uwage
matematyka i fizyka wcale nie są na jakimś o wiele gorszym poziomie w technikum, poziom jest porównywalny imo, wkoncu to ta sama podstawa programowa

@jan151427: jeśli mam doradzić to proponuje abys wybrał technikum, jest o wiele ciekawsze niż zwykłe liceum,
  • Odpowiedz
@Najkon: No to nasze technika się mocno różniły - u mnie nie bylo nawet sladu rozszerzonej matematyki. Informatyka jest punktowana jak matematyka i fizyka, przynajmniej na polibudach jak jeszcze sam się rekrutowalem. Jesli nie punktują informatyki na informatyce to chyba trzeba sobie zadać pytanie czy cos tu przypadkiem nie jest zle.
  • Odpowiedz