Aktywne Wpisy

KingaM +54
Teraz na pewno zniszczę #kapitalizm, wczoraj przed zamknięciem marketu oświęciłam wszystkie lampki i wsadziłam do testu najwięcej pobierające światła żarówki i mam prawie pewność że będą się świecić przez całą niedzielę i w poniedziałek rano pójdę i jestem prawie pewna że nikt tego nie wyłączy. Ceny na klientów na pewno nie przerzuca bo wojna marketów jest za ostra i byłoby to s---------o, pewnie zakażą pracownikom czajnika, trochę mam moralniaka
źródło: 1000006908
Pobierz
Nacho_Libre +13
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

Cześć mam takie zapytanie
SELECTgames.gid,games.value,games.itemcount,games.hash,games.salt,games.winnerp,users.username,users.avatar, (SELECT SUM(price) FROMitemsWHEREitems.gid=games.gidANDitems.uid=games.wid) asddFROMgamesINNER JOINusersONgames.wid=users.uidORDER BYgidDESC LIMIT 15pokolorowane: https://gist.github.com/cymruu/37396148a5d38c9107a69a40fbd072da
I działa dobrze, ale niestety wykonuje się 1,5 sekundy a wydaje mi się, że to dużo za dużo. W jaki sposób mogę to zoptymalizować?
a każda relacja to podzbiór iloczynu kartezjanskiego
co znaczy że próbuje każdy z każdym i filturje
znaczy głupiu DBMS alle nie wiem czy są mądre
ale ogólnie n^2 by tak nie bolało jak byś nie musiał co chwila z---------c do HDD
gidma liczyć sumy i buduje całą tabelę przed sortowaniem i wyświetleniem ostatnich 15. Tego selecta na sumy dołączyłbym przezJOIN(spróbuj też podzapytaniem ograniczyć wyniki wcześniej dając wynik jako główną tabelę zORDER BY+LIMIT).ORDER BYgames.gid` zaptytanie wykonuje się w 0.2s, wiecie może dlaczego?JOINbędzie filtrował te niepasujące.SELECT games.gid,games.value,games.itemcount, games.hash,games.salt,games.winnerp, users.username,users.avatar, (SELECT SUM(price) FROM items WHERE items.gid = games.gid AND items.uid = games.wid) as dd FROM games INNER JOIN users ON games.wid=users.uid
bez limit i bez order by - 0.16s
limit 200,500 - 0.1s
order by games gid - 1.7096s
order by games gid, limit 15
EXPLAIN EXTENDED SELECT...@wytrzzeszcz: Nie można tak na to patrzeć. Istnieją różne algorytmy dla joinów, istnieją indeksy, planner decyduje o tym kiedy zostanie join użyty.
@plushy: nadal 1.8s :/