Wpis z mikrobloga

@kondek: refraktometr to chyba najtansze z tego wszystkiego :P Chmiel Tettnang i robie jednoslodowe, single hop Patersbier na suchych zamiennikach (jesli suche do belgijskiego piwa w ogole mozna nazwac zamiennikiem) Wyeast 3787 i slodzie pilznenskim.

W przepisie jest 30g Saaz 4.2% na starcie gotowania i 10g Mittelfruch 5% na ostatnie 10 min, ale skonczylo im sie Saaz i dali mi Tettnang.
@LowcaAndroidow: Patersbier.

4.5kg pilznenskiego

30g Saaz 4.2 (ale nie mieli wiec uzyje Tettnang)
10g Hallertauer Mittelfruch (ale nie mieli wiec uzyje Tettnang :D)

Do tego lyzka mchu irlandzkiego i tyle.

Drozdze powinny byc Wyeast 3787, ale wybralem suche Safbrew Abbaye.
O kurde, wjeżdżasz na bogato jak na start.
Ta chłodniczka swoimi rozmiarami nie powala, zawołaj i pochwal się w ile schłodziła brzeczkę - jestem ciekawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Powodzenia w pierwszym warzeniu i pamiętaj że browar to nie apteka, po kilku warkach będziesz śmiał się z tego pierwszego ;)
@kln88: po 7 minutach od uruchomienia chlodnicy mialem 73 stopnie

po 25 min - 40 stopni

po 32 min - 26

po 50 min - 18

No i nie mieszalem, bo nie bylem pewny ile czasu zajmie chmielowi i innym smieciom opadniecie na dno, wiec wolalem byc po bezpieczniejszej stronie.