Wpis z mikrobloga

Wojciech Mann - Znacie go głównie jako dziennikarza radiowego i prowadzącego program "Szansa na Sukces", ale nie wiecie pewnie, że jest też zasłużony w świecie gastronomii.

W 1964 roku, kiedy jako młody człowiek pracował w młynie, przez przypadek dokonał rewolucyjnego odkrycia. W czasie mielenia pszenicy zebrał powstałą w trakcie produkcji zbyt mocno zmieloną resztkę myląc ją za mąkę. Nie chcąc jednak marnować pozyskanego produktu postanowił dokonać eksperymentu kulinarnego i ugotował jego część, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Jego pomysł na wykorzystanie produktu ubocznego tworzenia mąki szybko zyskał na popularności, dzięki czemu obecnie ta mocno zmielona pszenica zyskała nazwę "Kasza Manna".

#ciekawostki #takbylo #heheszki
Pieczarka - Wojciech Mann - Znacie go głównie jako dziennikarza radiowego i prowadząc...

źródło: comment_5HhCKOs80H2NSd0OONwJmS5JhOIBKFwX.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz