Wpis z mikrobloga

Hej mirki, mam problem z określeniem poziomu oleju w aucie. Mimo dolewania oleju, bagnet w dalszym ciągu nie pokazuje mi jego poziomu, jest tylko ślad poniżej minimum i tyle. Wycieku raczej nie ma, żadnych plam pod samochodem nie mam, silnik pracuje normalnie, jednak martwi mnie trochę ten olej. O co tu może chodzić? #motoryzacja #samochody
  • 28
  • Odpowiedz
@Jack0795: pewnie masz tak mało oleju, że nawet po dolaniu wciąż nie pokazuje nawet minimum. Silnik może pracować normalnie, u mnie było tak samo. Bagnet nie pokazywał nawet minimum, a mimo to było 1,5l oleju w silniku, po dolaniu do max było go 3,5l
  • Odpowiedz
@Jack0795: Jak wyglada końcówka rury wydechowej? Czysta czy osmolona? Sucha oleju nie ma tam? Jeździłeś ostatnio dłuższe trasy z dużą stałą prędkością? Ile od wymiany zrobiłeś?
  • Odpowiedz
no ale spalałby aż tyle, że co pare dni muszę olej dolewać?

@Jack0795: może nie musisz, tylko jeździsz ciągle poniżej minimum. Niezależnie od tego czy Ci pali olej czy nie, czy kapie czy nie, po dolaniu ok. 1l powinno coś się ruszyć na bagnecie. No chyba że masz jakoś dziwnie wgniecioną miskę olejową. Ciekawe czy czujnik ciśnienia masz sprawny. Dziwne że nie świeci.
  • Odpowiedz
@Jack0795: bardzo zajechany silnik potrafi wziąć >2 litry na 1000 km

jak dopełnisz do maximum, kontroluj i zobacz ile km przejedziesz aż opadnie do minimum na zimnym silniku, czyli zniknie 1 litr
  • Odpowiedz
@Jack0795: łomatko, to musisz tam mieć sucho ( ͡° ͜ʖ ͡°) kup bańkę 4l i dolewaj tak długo aż zobaczysz na bagnecie. Wtedy dolej do max i za 1000km znowu sprawdź.
Jest jeszcze opcja, że masz bagnet jakoś wygięty, albo nie dociskasz go do końca.
  • Odpowiedz
@Jack0795: ja bym proponował po prostu zmienić olej i kontrolować co 300km jego ubytek. To niewielki koszt w porównaniu do ewentualnego remontu silnika jak zatrszesz.
  • Odpowiedz