Aktywne Wpisy
B3diSoprano +2
Myślicie, że nasi przodkowie kiedyś wybaczą Polakom za to, że w służalczy sposób pomagają tym, którzy ich wymordowali w najbardziej makabryczny sposób? Nawet oddziały wehrmachtu aktualnie przebywające na Wołyniu były przerażone skalą zbrodni i okrucieństwem tych, których teraz nazywamy braćmi, więc zostawiały Polakom broń do samoobrony. Przodkowie wam nigdy tego nie wybaczą, tego możecie być pewni.
#wojna #ukraina #rosja #wolyn
#wojna #ukraina #rosja #wolyn
Czy przodkowie kiedyś wybaczą Polakom za pomoc, którą oferują?
- Uważają, że Polacy postąpili słusznie. 65.4% (176)
- Spoglądają z góry, łkają i są załamani. 34.6% (93)
1. Czy coldbrew da mi kawę bez kwaśnych posmaków ? Jest to dla mnie istotne bo dałem sporo słodów palonych (pszenica, CIIIS, Jęczmień; łącznie koło 15% zasypu). Jeśli tak to czekam na wszelkie porady związane z tym jak przygotować taką kawę.
2. Czy dodając kawę "parzoną" na zimno powinienem obawiać się infekcji ? Bo w sumie taka kawa nie jest sterylna.
Jakieś mirkoby robiły już coś takiego ?
@makapakaninja: nie. Najwięcej zależy od tego jakiej kawy użyjesz. Jeżeli chcesz typowo czekoladowo-orzechową to najlepiej kup jakąś Brazylię lub Kolumbię z obróbką "natural". Lepiej zaparzyć i dodać przestudzoną. Najlepiej jakbyś mógł dać kawę z kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego, będziesz miał wtedy małą ilość płynu i intensywny smak.
@Peter_Mountain: @makapakaninja: to też jest jakieś wyjście, aczkolwiek Brazylia/Kolumbia natural nie powinna dać prawie w ogóle kwasowych nut. Czysta robusta jest paskudna do picia jako kawa, ale może wzmocnić smak w sposób, jakiego oczekujecie. Czystą robustę dobrej jakości (najlepiej mytą indyjską) można kupić na swiezopalona.pl z tego co pamiętam.
@makapakaninja: Hmmm... Jakieś 60g około. Masz jakąś kawiarkę? Ja bym kupił to:
https://swiezopalona.pl/produkt/478/brazil-fazenda-progresso-de-bahia
albo to:
https://swiezopalona.pl/produkt/161/kawa-india-kapi-royal-peaberry
Ale zaznaczam, że być może taka zwykła
Ad 1. Sporo zależy od samej kawy. Przepalone, tanie kawy dają niezależnie od sposobu przygotowania naparu. Dobra kawa wypalona optymalnie kwaśna nie jest.
Ad 2. Jeśli użyjesz zagotowanej i przestudzonej wody i porządnie wymyjesz (tudzież wyparzysz) sprzęt do coldbrewing, to nie spodziewaj się infekcji.
Aczkolwiek, dla podkreślenia nut typowo kawowych to polecam wlewanie espresso. Kawa z coldbrewing nie nada takiego smaku co ekstrakcja na ciepło.
A najlepiej espresso dodawać razem