Wpis z mikrobloga

#testowanieoprogramowania #testowanie

Witajcie, chciałbym nauczyć się testować oprogramowanie/zacząć pracę w tym zawodzie.

Czy jest tu ktoś kto wskazał by mi "drogę" od czego zacząć, na co zwrócić uwagę?

Zacząłem od sylabusa ISTQB p.podstawowy z 2011roku. Mam jeszcze książkę "Testowanie oprogramowania" Rafała Pawlaka

Nie wiem co dalej, chciałbym zdobyć jakieś praktyczne doświadczenie w testowania, jakiś ogólny zarys na czym może to polegać. Czy opłaca się robić kurs ISTQB nie mając praktycznego doświadczenia?

testowanie automatyczne wymaga sporej wiedzy programistycznej?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rzet: No tak, ale ten HR decyduję czy Cie zaprosić na rozmowe czy nie.
Takie pytanie Czy te kursy są za darmo? widzę że kilka poczatkwych lekcji tak, a dalej?
  • Odpowiedz
@rzet: Nadal są, trzeba się tylko zarejestrować. Jedyne co mnie martwi, to czy sobie dam radę bo ogólnie to zielony z programowania jestem
Skill Level
Intermediate
  • Odpowiedz
@rzet: yy chodziło mi że jeden kurs który tam podałeś jest na poziom Intermediate (Software Development Process). W sumie nie wiem po co to pisze, zobaczę i się okaże co i jak. Dzięki za pomoc :)
  • Odpowiedz
@Michotok: Książki książkami, kursy kursami, a ja proponuję przejrzeć oferty pracy. Juniorów przyjmuje się też bez doświadczenia. Jak potrafisz myśleć, to robote możesz złapać, a wtedy już pójdzie
  • Odpowiedz