Wpis z mikrobloga

Czy jest na sali elektronik? :-) Chciałbym się dopytać w temacie żarówek #led - idąc za oszczędnościami zakupiłem takie i podłączyłem na miejsce starych halogenów 12V. Niestety nie działa to dobrze, niektóre żarówki wydają wysokie/ irytujące dźwięki. Doczytałem, że to może być kwestia starych przetwornic, które nie są przystosowane do pracy pod tak małym obciążeniem. Pytania są następujące: czy to może być prawda? czy to wpływa negatywnie na trwałość żarówek? czy można jakoś temu zaradzić inaczej niż kupując nowe zasilacze? jeżeli zasilacz to jaki? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. #elektronika #elektryka #elektroda
  • 13
@stassma: kurcze, nie pomyślałem o tym nawet... niezłe sobie oszczędności zrobiłem (,) zwracać na coś szczególną uwagę przy zakupie nowego transformatora (zasilacza?), czy tylko obciążenie musi się zgadzać?
@pcstud: Najpierw sprawdź czy ledy rzeczywiście potrzebują spolaryzowanego prądu, bo są różne. Potrzebujesz, albo nowego zasilacza który ma w sobie prostownik. Możesz też sam dorobić mostek gretza.
@stassma: jednak to chyba nie to- na opakowaniu jest napisane AC/DC 12V i że mają "CCD przetwornicę prądową" (nie wiem co to znaczy?); czy teoria o zbyt niskim obciążeniu przetwornicy trzyma się kupy? to takie wielkie i ciężkie zwoje są
@stassma: podpowiedz proszę więc jeszcze na co je zamienić? niska cena będzie dobrym wyznacznikiem czy powinienem na coś jeszcze zwrócić uwagę? może jesteś w stanie polecić jakiegoś producenta?
Możesz też sam dorobić mostek gretza.

@stassma: do przetwornicy??? Wytrawny elektronik potraktowałby to może jako ciekawe wyzwanie, dla amatora chyba prościej byłoby zrobić taki zasilacz od zera.

@pcstud: nie kombinuj, po prostu zmień zasilacz, bo co bys nie odkrył, na 90% i tak dojdziesz do takiego właśnie wniosku. Na taki dedykowany do ledów, zadbaj tylko, by jego moc była przynajmniej z 10-20% większa, niż sumaryczna moc użytych ledów. Lepiej daj