Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Cześć mirki!
Chciałbym wymienić swój ubiór na trochę bardziej elegancki. Do tej pory moja szafa składała się głównie z ciemnoniebieskich chinosów, jakiś czarnych spodni i jeansów (ale z prostą nogawką. Nie wiem czemu ale po czasie zaczęło mi to przeszkadzać), szarej bluzy i drugiej niebieskiej (chociaż po tylu praniach to już zdecydowanie wyblakły niebieski). I do tego jakieś zwyczajne biało czarne trampki. Do tej pory po prostu nie chciało mi się chodzić po sklepach i szukać ciuchów, ale z racji, że studia się zaczęły i muszę znaleźć jakąś pracę, to chciałbym jakoś wyglądać. Ogólnie w kwestii spodni pozostałbym przy chinosach (za cholerę nie wiem jakie inne kolory dokupić). Jednak kompletnie nie wiem jakie upodobać sobie buty i górę. Wydaje mi się, że np. biała koszula + swetr będzie zbyt oficjalna, aby chodzić w tym dzień w dzień na uczelnię. Poprzeglądałem sobie zdjęcia na instagramie, pintereście, poczytałem blogi, ale co z tego, jak idąc do sklepu, zakładając np. swetr, to wygląda na mnie dziwnie. Po prostu źle się układa (może to kwestia sylwetki? Mam dość grube uda, jednak strasznie szczupłe ręce. Wydaje mi się też, że jestem ciut za gruby na brzuchu ;d). O butach nawet nie wiem co napisać. Kiedyś próbowałem nosić bardziej eleganckie, ale rozwaliły mi się po dwóch miesiącach (pozdrawiam ccc :) ).
Ogólnie celowałbym w styl smart casualowy, ale ciężko mi dobrać coś dla siebie. Nie wiem w jakie kolory mogę celować, a jakich unikać. Proszę, doradźcie mi mirki z tagu #moda jakich ciuchów szukać aby wyglądać dobrze i elegancko. W jakie sklepy celować aby nie wyszło za drogo (mam dopiero 21 lat i jestem w pełni na swoim utrzymaniu. Nie chciałbym stracić całych oszczędności)?
Kolejna kwestia to kurtka/płaszcz. Podejrzewam, że kompletując już zestaw jaki opisałem u góry, to lepiej wyglądałby płaszcz. Ale czy to dobry pomysł przy marnych 172cm wzrostu?
#modameska #styl #ubierajsiezwykopem #pytanie #kiciochpyta

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( http://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Zkropkao_Na
  • 9
chino granatowe, beżowe, zielone
jeansy niebieskie
spodnie z teeedu czarne
buty cwelki

do tego sweterki, szary, granatowy
koszula biała, niebieska, niebieska w kratke vichy, jakaś w drobną krateczke, jakas w paski
pasek brązowy i pasek czarny

koszula sama, albo na nią marynarka albo sweterek
koszule ubierasz kontrastowo.

buty brązowe i czarne

mixujesz wszystko ze wszystkim by pasowało kontrastowo

koniec.
@AnonimoweMirkoWyznania: Z butów postaw na brązy. Na zimę trzewiki (nieocieplane, jak bardzo zimno to skarpeta wełniana, jak za ciepło na wełnianą to bawełniana), na lato boat shoes, uniwersalnie brogsy jako podstawa, potem dobieraj czego potrzeba. Mocno casualowe chyba coś masz. Dobre buty to dobry zakup, i wygodniej, i materiały porządne (oprócz skóry naturalnej na zewnątrz dobrze tez mieć wyściółkę i podszewkę ze skóry, nie poliuretanu).
Płaszcz/kurtka - granatowa budrysówka to protip
ka/płaszcz. Podejrzewam, że kompletując już zestaw jaki opisałem u góry, to lepiej wyglądałby płaszcz. Ale czy to dobry pomysł przy marnych 172cm

@AnonimoweMirkoWyznania:
Jak najbardziej, polecałbym na jesień klasyczny, beżowy trencz.
Kup sobie model do połowy uda - zakryje Ci mankamenty, bo pewnie grube uda ujmują ci cm.

Aa i wspominałeś o kilogramach - zrzuć je i zacznij ubierać dopasowane rzeczy typu slim.
Dobrze dopasowane spodnie dadzą Ci kilka centymetrów.

No
OP: @plumkajacy_kalafior: @alpag: @Xune: Bardzo Wam dziękuję za rady! Mam tylko ostatnie pytanie: w jakich sklepach szukać butów/płaszcza? Co do tego drugiego, to albo znajduję płaszcze w jakichś H&Mach itp., gdzie 60% to wełna (internety mówią, że musi być minimum 80%). Czy jest w ogóle szansa, abym znalazł taki płaszcz do 600zł? Bo trochę zaczynam w to powątpiewać spotykając się tylko z cenami powyżej tysiąca złotych..
A buty?
OP: @plumkajacy_kalafior: @alpag: @Xune: Bardzo Wam dziękuję za rady! Mam tylko ostatnie pytanie: w jakich sklepach szukać butów/płaszcza? Co do tego drugiego, to albo znajduję płaszcze w jakichś H&Mach itp., gdzie 60% to wełna (internety mówią, że musi być minimum 80%). Czy jest w ogóle szansa, abym znalazł taki płaszcz do 600zł? Bo trochę zaczynam w to powątpiewać spotykając się tylko z cenami powyżej tysiąca złotych..

A buty? Obrałem
@AnonimoweMirkoWyznania: Jak masz nie znaleźć 80% wełny w swoim budżecie to weź i to 60, tylko się upewnij że nie będzie za zimny. Lepsze to niż chodzić z gołymi plecami albo w poliestrowym wdzianku.

Co do butów - ja wychodzę z założenia że jak tanie sieciówkowe to tylko casualowe trampki i podobne modele. Klasyczne (na przykład trzewiki) tylko i wyłącznie porządne - bo to po prostu na dłużej starcza. Nie potrafię