Jak sprawić aby ssh działał podobnie do VPNa? Przykładowo kupiłbym serwer w stamach, i mógłbym przez ssh udostępnić internet do mojego PC aby mieć dostęp do tego co u nas jest niedostępne, albo po prostu bezpiecznie przepchać usługi z serwera A do serwera B nie narażając się na ataki ( ͡°͜ʖ͡°) #linux #linuxmasterrace #isp #siecikomputerowe
@Rexikon: Czy to zapewni mi dostęp do wszystkiego? Chciałbym zrobić ,,specjalną sieć wifi" na której tylko jeden port będzie działać dla bezpieczeństwa ( ͡°͜ʖ͡°)
@majsterV2: zapewni to dostęp do aplikacji obsługujących tylko protokół TCP, możesz śmiało przez to neta przeglądać a jeśli chcesz jakąś aplikacje tunelować przez te socks5 to pobierz proxychains i skonfiguruj na swój port socks5. Po co takie coś jak fizyczny dostęp wymyślasz, to masz po ssh :)
co byś zrobił jakby wszedł teraz do pokoju ktoś kto wygląda identycznie jak ty i powiedział, że jesteś jego klonem a potrzebował cię tylko na jeden dzień żebyś udawał jego życie gdy go nie będzie?
Przykładowo kupiłbym serwer w stamach, i mógłbym przez ssh udostępnić internet do mojego PC aby mieć dostęp do tego co u nas jest niedostępne, albo po prostu bezpiecznie przepchać usługi z serwera A do serwera B nie narażając się na ataki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#linux #linuxmasterrace #isp #siecikomputerowe
ssh -D 2137 login@ip-address-naszego-serwera-sshwtedy na porcie 2137 tworzy się socks5 proxy
Chciałbym zrobić ,,specjalną sieć wifi" na której tylko jeden port będzie działać dla bezpieczeństwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W tedy mógłbym konfigurować luthery ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po co takie coś jak fizyczny dostęp wymyślasz, to masz po ssh :)