Aktywne Wpisy
Piospi +320
Jak ja mam dosyć tych sk*******w w tych głośnych samochodach, które co chwila w okolicy ryczą tymi swoimi wydechami. Nie da się siedzieć przy otwartym oknie.
Jestem petrolheadem i lubię dźwięk silników samochodów, ale mam nadzieję, że w przyszłości będą radary mierzące głośność samochodów bananowych oskarków i będą się sypały solidne mandaty. Swoją drogą trzymam kciuki, żeby UE coś z tym zrobiła nakazując producentom samochodów i motorów montaż cichych wydechów.
#warszawa
Jestem petrolheadem i lubię dźwięk silników samochodów, ale mam nadzieję, że w przyszłości będą radary mierzące głośność samochodów bananowych oskarków i będą się sypały solidne mandaty. Swoją drogą trzymam kciuki, żeby UE coś z tym zrobiła nakazując producentom samochodów i motorów montaż cichych wydechów.
#warszawa
Kantar +819
Ten tekst “to nie nasza wojna” jest tak głupi.
Tak, technicznie nie my walczymy, ale ze wszystkich wydarzeń z ostatnich dekad to wynik tej wojny będzie miał największy wpływ na przyszłość Polski.
#!$%@? to tak jakby fala powodziowa z innego kraju zmierzała do Polski i zamiast pomóc sąsiadom ja u siebie zatrzymać to debile krzyczeliby “to nie nasza powódź” xD
Jeśli rosjanie wygrają i staną pod granicami od strony Ukrainy i to jeszcze z milionami Ukraińców pod swoją kontrolą to mamy #!$%@? i to bez bezpośredniego ataku.
Tak, technicznie nie my walczymy, ale ze wszystkich wydarzeń z ostatnich dekad to wynik tej wojny będzie miał największy wpływ na przyszłość Polski.
#!$%@? to tak jakby fala powodziowa z innego kraju zmierzała do Polski i zamiast pomóc sąsiadom ja u siebie zatrzymać to debile krzyczeliby “to nie nasza powódź” xD
Jeśli rosjanie wygrają i staną pod granicami od strony Ukrainy i to jeszcze z milionami Ukraińców pod swoją kontrolą to mamy #!$%@? i to bez bezpośredniego ataku.
Potrzebuję sprawdzić jedno równanie do określenia ilości potrzebnego paliwa w zależności od silnika.
@Sh1eldeR: ty zdaje się jesteś ekspertem.
Może być nawet Falcon.
#rakiety #spacex #eksploracjakomosu #nasa #ula
19:40
Przy Orbcomm OG2 było jakieś 1700~ m/s Zresztą przy innych rakietach będzie to samo, co inna trajektoria to inna prędkość.
Falcony mają nietypowo niską prędkość rozdzielenia, jak na rakiety dwustopniowe. Im niższa prędkość, tym łatwiej wylądować cięższym stopniem. Optymalne dla SpaceX rozwiązanie to pierwszy stopień, który nigdy się za bardzo nie rozpędza, więc nie musi potem za dużo hamować i ew. lecieć za daleko na miejsce startu. Oczywiście, coś musi zdobyć te tysiące km/h niezbędne do prędkości orbitalnej. Coś, czyli drugi stopień. Więc pierwszy stopień Falcona jest może dość wolny, ale musi być na tyle silny, by unieść duży i ciężki drugi stopień, który zdobywa resztę prędkości.
Drugi stopień Falcona waży ok. 100 ton. Dla porównania, Centaur (który jednak jest naprawdę niewielki) od Atlas V waży nieco ponad 20
po prawej klikasz trzy kropeczki i wybierasz coś z Past Missions a potem Submit i masz wszystko co chcesz.
To jest opracowane na podstawie danych z telemetrii, ale nie wiem jak liczą np. deltaV (samo gravity loss da sie policzyć mając czasy, prędkości i kąty)
więcej tu: