Wpis z mikrobloga

@rraaddeekk: Ja też bardzo szanuję i lubię nasz język, ale wszystko ma swoje granice i uważam za grubą przesadę czepiać się zwykłego, pytającego wpisu na MIKROBLOGU, tym bardziej, że niczego do tematu nie wniosłeś... oraz TYM BARDZIEJ, że sformułowanie "w automacie" funkcjonuje jako potoczne w powszechnym użyciu.
@Smartek w automacie funkcjonuje u januszy wyłącznie.
Nie jestem purystą, używam sporo kolokwializmów z języka potocznego, ale bez przegięć.
To razi takie "w automacie".
Juz lepiej i nawet krócej napisać "automat" i to jest jezyk potoczny, jak się nie ma ochoty rozpisywać "z automatyczną skrzynią" lub "z automatem"
@rraaddeekk: czepiłeś się jak suchej dupy popiół

@Smartek: A3 z tego okresu W AUTOMACIE to prawdopodobnie automat starego typu. Ogólnie są one wytrzymałe o ile ktoś dbał o olej. Jeżeli podczas jazdy próbnej nie szarpie, gładko zmienia biegi, nie zamula to powinno być OK.

Nie warto jednak zamienić meganki 2002 na Audi z 97 jeżeli Megance nic nie dolega, takie moje zdanie. Nie napisałeś jaki silnik, jeżeli 1.6 + lpg
@Mithrindil: tez wlasnie srednio sie orientuje jaka pojemność, ponieważ to auto dalszego znajomego, a pomysł to jedynie luźna myśl, stad moje pytanie o generalną jakość starszych automatów. Przede wszystkim zainteresowało mnie to, ze audi ma instalacje gazowa (spora oszczędność) i te skrzynie, bo nigdy nie miałem do czynienia z nie-manualna, a ludzie sobie chwalą i do zwykłych nie chca wracać.
@Smartek: no tak, tylko zwykle mają skrzynie w nowych albo kilkuletnich samochodach. Dwudziestoletni automat jaki by wytrzymały nie był to może jebnąć w każdej chwili a naprawa pewnie przekroczy wartość auta.