Wpis z mikrobloga

TL;DR: szukam oszczędnego serwerka z możliwością włożenia dwóch HDD.

Żeby podnieść niezawodność pracy i bezpieczeństwo danych w mikrofirmie, chciałbym uruchomić w niej oddzielny serwer z bazą danych klientów. Baza niewielka (ok. 200 MB), obciążenie znikome i to tylko w godzinach pracy. Uruchomiłbym na tym jakiegoś niewymagającego linuksa i serwer Firebird.

Czy możecie polecić odpowiedni sprzęt? Oddzielny serwer tylko z powodu niezawodności, wydajność nie ma tu znaczenia, bo jak wspominałem obciążenie jest żadne. Chciałbym mieć 2 dyski twarde na wypadek awarii, a poza tym zależy mi na niewielkim zużyciu prądu i cichej pracy.

#it #informatyka #komputery #serwery #sysadmin
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wonsz_smieszek: najtańsze nasy to chyba robi zyxel ale nie miałem nigdy zadnego w rękach, ewentualnie jakiś używany seagate blackarmor na 2 dyski i styknie, niby da się na nich odpalić linuxa.
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: w takim razie można by się pokusić o jakiegoś NAS'a tylko problem jest głównie związany z system jaki tam siedzi. Bardzo często nie wrzucisz najnowszej wersji bazy danych bo fw jest specyficzny i trzeba kombinować.
Pamiętam jednak, że Netgear ma swoją serię READYNAS i tam siedział ponoć zwykły debian. Nie wiem tylko czy w najnowszych modelach to jest nadal aktualne.
Ewentualnie, możesz sam coś zbudować, do kwoty 600PLN bez
  • Odpowiedz
@wacek_1984: do tego to by i smartfon wystarczył :) i3 to przestrzelenie o wiele rzędów wielkości :)

@Dolan: @ksiak: rozważałem NAS-y, ale trochę boję się tego kombinowania właśnie. Wolałbym rozwiązanie nie wymagające zbytniego dłubania w firmware czy sztuczek, bo ma być niezawodne i do firmy. Przychodzą mi na myśl różnie micro- czy pico- atx, ale kompletnie się na tym nie znam i po przejrzeniu oferty na
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Kup jakiegoś zwykłego PC ale nie składaka tylko coś markowego jak Dell, HP czy Fujitsu. W zupełności wystarczy używany, i3 i 4GB RAM, kontroler RAID zwykle jest na płycie, obudowa typu tower, cicho, niezawodnie i tanio. Polecam sklep AMSO jeśli chodzi o używane kompy.
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: wiem, ale lepiej i3 niż c2d czy jakieś inne stare cudo. Zawsze możesz poszukać malinki czy innego banana. PC ma sporą wszechstronność, więc jak Ci coś wpadnie do głowy najwyżej dołożysz ramu lub 2-3hdd ;)
  • Odpowiedz
  • 2
@wonsz_smieszek to może faktycznie Raspberry Pi z systemem a do tego storage na jakimś NAS ie dwu dyskowym? Masz wtedy pełny system i robisz co chcesz a dane są bezpieczne na dyskach. Te rozwiązania w NAS ach gotowych są czasami bardzo hermetyczne.
  • Odpowiedz
@wacek_1984: jak nie znajdę czegoś innego, to pewnie tak się skończy, ale właściwie w tej chwili ten serwer stoi (wraz z klientem) na stacji z i3 pierwszej generacji, no i hmm, obsługuje jedno zapytanie do bazy na 20 minut :)

Miałem nadzieję, że znajdę jakieś gotowe rozwiązania na prockach typu Atom, z kostka 512 MB RAM i bez tego całego narzutu związanego z posiadaniem pełnoprawnego PC-ta :)

@Gooma:
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: atomy i inne pierdoły mają jedną zasadniczą wadę,są to jakieś microPC lub terminale przeznaczone na 1hdd lub flash na którym mieści się mini system i służą tylko do łączenia się z rdp.

CPU RAM przulutowane, jakieś złącze (ostatnio msata) na hdd, zewnętrzny zasilacz by się nie grzało za bardzo, 2x USB i eternet
  • Odpowiedz
  • 1
@wonsz_smieszek o niezawodność raspberry pi bym się nie martwił, mam kilka malin, najstarszą kupiłem zaraz po premierze, wersja B z 256MB RAM i chodzi 24h/7 jako serce automatyki domowej, nie miałem problemów nawet z kartą SD. Można też kombinować z tzw. cienkimi klientami ale ja bym szedł w maline, najbardziej uniwersalne, gorzej z wydajnością ale tutaj to nie ma znaczenia.
  • Odpowiedz
@rawilson: pad internetu rozkładałby firmę :/

@wacek_1984: takie microPC wystarczyłoby z górką, przylutowany ram czy brak złącz nie jest problemem, a zewnętrzny zasilacz nawet zaletą :) Tylko, że właśnie te kompy z reguły mają max 1 złącze na pamięć masową i brak możliwości spięcia w raid.

@Gooma: przyjrzę się i rozważę :) Jaki jest prawilny i stabilny system na malinę? Tam chyba Debiany były?
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: na arm nie ma obecnie alternatywy dla NAS przez brak normalnego wsparcia dla sata wiec sobie to odpusc. Do tego co potrzebujesz idealnie pasuje HP ProLiant MicroServer ale widze masz ciagoty do druciarstwa a to nie idzie w parze z "Żeby podnieść niezawodność pracy i bezpieczeństwo danych w mikrofirmie" ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@breja przecież storage można zrobić na NAS ie a usługi na raspberry. Istnieje iscsi. Wydajność marna bo malina i port 10/100 ale na pewno bardziej elastyczne niż sam nas.
  • Odpowiedz
  • 1
@breja też można! Do wyboru do koloru, osobiście kupiłbym małego Dell-a w tower, ew mały serwer. No jasne, że nie jest to eko, ale łatwe w rozbudowie i elastyczne.
  • Odpowiedz
@wacek_1984: @Gooma: proponowanie raspberry do obsługi operacji dyskowych jest delikatnie mówiąc nie na miejscu.
@wonsz_smieszek: dlatego zaproponowałem readynas. Tam nie musisz kombinować tylko do konfiguracji apt dodajesz repozytorium i jazda. Poszukaj info w sieci. Na pewno tak się robiło z poprzednią generacją która nadal jest w sprzedaży.
  • Odpowiedz