Wpis z mikrobloga

#pytanie #motoryzacja #pytaniedoeksperta

Hej,
mam taki dziwny problem.
Wczoraj wszystko działało, dziś zauważyłem problem.
Nie działa mi żarówka mijania od strony kierowcy, za to świeci mi się kontrolka od długich świateł, mimo, że są wyłączone.
Wymieniłem żarówkę H1, ale efekt ten sam.
Od strony kierowcy ciemno, od strony pasażera działają światła mijania.
Co więcej - nawet, jak włączę długie światła - światła nie zmieniają się, ale kontrolka na desce rozdzielczej dalej świeci.
Nie specjalnie się znam na autach, nie wiem od czego mogę zacząć sprawdzać, aby nie oddawać do mechanika.

Ford Ka, '99
  • 4
@ogrod87: jesli nie znasz się na elektryce to samemu ciężko będzie Ci coś zdziałać. Zacznij od sprawdzenia wszystkich żarówek i kostek czy jest napięcie
@Apode: żarówka jest ok, wrzuciłem do drugiego reflektora - świeci. Może bezpiecznik? Mechanik mi mówił, że może przełącznik, ale on dopiero w poniedziałek może rzucić okiem. Ale kierunkowskazy działają, więc może on jest dobry, tylko coś z elektroniką. Może jakiś kabelek od masy przetarł się, albo ten bezpiecznik.
@ogrod87: możesz sprawdzić bezpieczniki, ale wątpię, nie wywołałoby wtedy kontrolki. Najprawdopodobniej masz przegnite przewody, oddaj do elektryka, sam nic nie zdzialasz jak nawet miernika nie masz. Taka usługa nie powinna być droga