Wpis z mikrobloga

@majsterV2: możesz zestawić dwa (albo dziesięć) i to, co jeden nadaje, reszta bez problemu odbierze. Otwierając na dwóch stronach terminale możesz się pobawić w dalekopis, a jeśli wykorzystasz jakąś aplikację potrafiącą wykorzystywać port szeregowy, to będziesz miał łączność.
@Jarek_P: a słuchaj pisałes kiedyś sterownik pod linuxa czy polecisz coś jak bym chciał by używając GPIO na Rpi rzrobić urzadzenie /dev/rs które będzie plikiem urzadzenia znakowego podłaczonego po tym 485
@wytrzzeszcz: a to tak, tyle, że tu nie potrzebujesz wampira, wystarczy dwużyłowa linia, do której się dopinasz, na końcach linia musi mieć terminatory.
Pod linuxa nic nie pisałem, ja swoją automatykę w całości na atmelach zrealizowałem. Kilka jej klocków jest opisanych na mojej stronie: http://domwlesie.eu/, tamże znajdziesz w dziale "moje projekty".
@Jarek_P: spoko wtedy:) mam jeszcze pytanie
bo na przekaźnikach rozwiązałem problem tego że mam jeszcze sterowanie światłem z normalnego wyłącznika (bramka OR i AND jakoś z przełaączników i przekaźników, ważne było że był styk normalnie zwarty) na tirkach pewno ciężko by się dało (chodzi o sytułacje gdy sterownik padnie)

i 2 jak byś podszedł do tematu automatyzajci tunera. mam Radmora 5412 i fajnie było by móc sterować dzwiękiem po sieci i