jakich magistral używać w #automatykadomowa #elektronika? Gdzie się da Ethernet a na "ostatniej mili" one Wire ? i ewentualnie potem jeszcze uart jak trafimy na wybredne urządzenie?
@majsterV2: chodzi Ci o koncentryk? Nie, RS485 wymaga normalnej symetrycznej linii dwużyłowej, znakomicie działa na parze telefonicznej. Konwerter RS485-RS232/USB zas przyda się na pewno, choćby do diagnostyki.
@majsterV2: możesz zestawić dwa (albo dziesięć) i to, co jeden nadaje, reszta bez problemu odbierze. Otwierając na dwóch stronach terminale możesz się pobawić w dalekopis, a jeśli wykorzystasz jakąś aplikację potrafiącą wykorzystywać port szeregowy, to będziesz miał łączność.
@Jarek_P: ok rozumiem do RS485 tak samo jak do klasycznego ethernetu stacje się "wkłuwają" @xerxes931: kablom bardziej ufam i nie ujmuje tu zajebistości WiFi XigBee itd poprostu wole miec kablem ot wszystko
@Jarek_P: a słuchaj pisałes kiedyś sterownik pod linuxa czy polecisz coś jak bym chciał by używając GPIO na Rpi rzrobić urzadzenie /dev/rs które będzie plikiem urzadzenia znakowego podłaczonego po tym 485
@xerxes931: @Jarek_P: klasyczy ethernet był na koncentryku i w tą jedną żyłę się dosłownie wbijano takimi wampirzymi ząbkami robiła się z tego magistrala i odnogami na urządzenia
@wytrzzeszcz: a to tak, tyle, że tu nie potrzebujesz wampira, wystarczy dwużyłowa linia, do której się dopinasz, na końcach linia musi mieć terminatory. Pod linuxa nic nie pisałem, ja swoją automatykę w całości na atmelach zrealizowałem. Kilka jej klocków jest opisanych na mojej stronie: http://domwlesie.eu/, tamże znajdziesz w dziale "moje projekty".
@Jarek_P: spoko wtedy:) mam jeszcze pytanie bo na przekaźnikach rozwiązałem problem tego że mam jeszcze sterowanie światłem z normalnego wyłącznika (bramka OR i AND jakoś z przełaączników i przekaźników, ważne było że był styk normalnie zwarty) na tirkach pewno ciężko by się dało (chodzi o sytułacje gdy sterownik padnie)
i 2 jak byś podszedł do tematu automatyzajci tunera. mam Radmora 5412 i fajnie było by móc sterować dzwiękiem po sieci i
Gdzie się da Ethernet a na "ostatniej mili" one Wire ? i ewentualnie potem jeszcze uart jak trafimy na wybredne urządzenie?
Komentarz usunięty przez autora
http://allegro.pl/usb-rs485-usb-485-adapter-konwerter-przejsciowka-i6474725437.html
Byłoby to dość ciekawe rozwiązanie do usług terminalowych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli tak to jak?
@xerxes931: kablom bardziej ufam i nie ujmuje tu zajebistości WiFi XigBee itd poprostu wole miec kablem ot wszystko
Pod linuxa nic nie pisałem, ja swoją automatykę w całości na atmelach zrealizowałem. Kilka jej klocków jest opisanych na mojej stronie: http://domwlesie.eu/, tamże znajdziesz w dziale "moje projekty".
bo na przekaźnikach rozwiązałem problem tego że mam jeszcze sterowanie światłem z normalnego wyłącznika (bramka OR i AND jakoś z przełaączników i przekaźników, ważne było że był styk normalnie zwarty) na tirkach pewno ciężko by się dało (chodzi o sytułacje gdy sterownik padnie)
i 2 jak byś podszedł do tematu automatyzajci tunera. mam Radmora 5412 i fajnie było by móc sterować dzwiękiem po sieci i