Wpis z mikrobloga

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej
KOMUNIKAT PRASOWY nr 92/16

Umieszczenie w witrynie internetowej hiperłącza odsyłającego do utworów chronionych prawem autorskim i opublikowanych bez zezwolenia autora w innej witrynie internetowej nie stanowi „publicznego udostępniania”, gdy osoba, która umieszcza to hiperłącze, działa bez celu zarobkowego i bez wiedzy o niezgodności publikacji tych utworów z prawem

Jeżeli natomiast te hiperłącza są udostępniane w celu zarobkowym, należy domniemywać istnienie wiedzy o bezprawnym charakterze publikacji w innej witrynie internetowej

szlag mnie trafi.

#michalkosecki #prawo #internet
  • 16
  • Odpowiedz
@michalkosecki: Dlatego musisz zrozumieć - zrobienie takiej małej paniki to stworzenie zupełnie nowego rynku na ich usługi. Białek zaraz do nich zadzwoni spanikowany "CO MAM ROBIĆ?! RATUUUUUJJJJCIE!!!" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ripp1337: Tyś niewinny niczym zielonka. Nawet jeśli prawnikeł. W praktyce to zawsze oznacza dowodzenie że nie czerpano korzyści z autorskich praw majątkowych choćby. Znam to na szczęście z drugiej strony i nie wyobrażam sobie bronić przed takimi zarzutami. Paru Mirkom już w tym pomagałem, aktualnie dla jednego z nich sprawa toczy się wręcz z Vevo i producentami. Domniemanie niewinności to utopijne marzenia niestety ...albo i stety gdy samemu trzeba się ubiegać
  • Odpowiedz
Co jeśli nie on? Przecież to 'nowe media' a o 'nowsze' już raczej trudno :/

@Saeglopur: ogólnie jest słabo. patrzę na to pod kątem np. na strony torrentowe. nie do końca widzę przestrzeń na sensowne wykorzystanie do tego np. TOR-a, i to w sposób masowy.
  • Odpowiedz